Välj en sida

6-2 mot Örebro i första träningsmatchen i Köln. Vilken start på säsongen! Det vi fick se i säsongens första match, var en logisk fortsättning på den hockey som Rögle spelade under den andra hälften av förra SHL-säsongen. Det är så fjärran den hockey vi såg under Eldebrink-eran, och bitvis fick man gnugga sig i ögonen och verkligen intala sig att det var Rögle och en säsongspremiär man tittade på. Jag har absolut inte sett alla premiärer, men jag tvekar på att vi tidigare haft ett så här pass flygfärdigt lag så tidigt på säsongen.

Rögle började annars en aning trevande i den första perioden, men några minuter in i matchen tog man över spelet fullständigt och gav inte Örebro en chans att hänga med i svängarna. Vi vann kampen framför båda kassarna, och kunde bl a göra tre mål i powerplay. Mycket viktigt att komma igång direkt i den spelformen!

Fyra av de fem första målen gjordes i powerplay. Det avslutande målet skickades in av Leon Bristedt efter att Nils Höglander fräckt snott pucken på offensiv blålinje av Örebro-backen Jonathan Andersson. Just Höglander imponerade stort på mig; snabb, fräck och kreativ. Det kan nog bli jobbigt att hålla honom utanför fyra kedjor. Det hade jag ärligt talat inte alls räknat med, och här kan sportchef Chris Abbott ha gjort ett riktigt fynd!

Värt att tänka på när man värderar den här matchen är att Örebro redan var lite inne i matchtempo efter sin träningsmatch mot BIK Karlskoga. Mot den bakgrunden blir segern än mer imponerande. Örebro spelade dessutom med i stort sett ordinarie lag medan vi saknade 3/4 av vårt tänka centeruppsättning: Brithén, Sjögren och Anderson. Lägg sen till att det högst sannolikt ska in en back av hög kaliber i laguppställningen, och man förstår att det blir ett lite annat Rögle som kommer visa upp sig i vinter.

Tyvärr rycktes matchen sönder av allt för petiga domare, som visade ut spelare till höger och vänster. Örebro fick chansen i fem mot tre vid två tillfällen och Rögle vid ett tillfälle, utan att något av lagen förmådde göra mål. Men utvisningarna var inte det som avgjorde, utan det var Rögles snabbare och mer effektiva hockey som skiljde lagen åt i eftermiddag.

På plussidan utöver Nils Höglander vill jag lyfta fram Taylor Matson, som bidrog med två mål och en assist. Han försvann lite från mitten av andra och framåt, men såg extremt pigg och spelsugen under första halvan av matchen. Kodie Curran visade att han blir en viktig offensiv pjäs, men att det också finns en del frågetecken i det defensiva spelet.

Det borde finnas mer att hämta av en spelare som Christian Thomas. Han fick mycket förtroende i powerplay, men fick inte mycket uträttat där. Hoppas att han sparar krutet tills det blir allvar.

På minuskontot kan också sägas att Rögle i både andra och tredje perioden släppte till flera spelvändningar, där Örebro kom både två mot en och tre mot två. Ett effektivare lag hade utnyttjat detta betydligt bättre än vad Örebro mäktade med. Här måste det göras bättre avvägningar av såväl forwards som backar i fortsättningen.

Kul att spelet äntligen är igång!