Välj en sida

Efter bortamötet mot Timrå kan vi konstatera att Rögle fortsätter vackla i en serie som är bättre och jämnare än någonsin. Det är allt tydligare att en hel del misstag har begåtts med lagbygget och att detta kommer att bli en betydligt jobbigare säsong än vad vi blivit bortskämda med på sistone. Det är nu all vår stöttning verkligen behövs. Tror i och för sig inte att ledningen behöver höra det, men nedan går jag igenom ungefär vad som behöver göras. Men först en liten omvärldsanalys.

Örebro är hittills den positiva överraskningen, tabellmässigt. Välbyggda Leksand lär stanna i topp sex. Mest troligt även de trogna topplagen Växjö, Färjestad och Luleå. Skellefteå kommer naturligtvis också att ta sig dit. Så frågan kring topp sex är kanske mest om Frölunda eller något annat lag i längden orkar ta sig förbi Örebro? Annars har nog topp sex redan börjat utkristalliseras, även om bunkaslagget över 52 ronder är extremt jämnt och i grunden oförutsägbart.

Men låt säga att Örebro eller Frölunda får nöja sig med play-in. Sen är det väldigt öppet om de tre andra platserna. Kanske Brynäs och Timrå ser ut som hetast kandidater för stunden? Men nu har HV71 kommit igång och rustar truppen ytterligare. Kanske repar LHC mod när de blir hela? Malmö har redan visat att de har potential att streta sig dit. Oskarshamn kan också göra det igen. Frågan är om Rögle ens förmår att nå dit denna säsong? Det är inte omöjligt att vi hamnat i botten för att stanna. Det finns nämligen inga slagpåsar eller räddningsplankor i denna serie. Det kommer att bli tätare än någonsin också mellan play-in-lagen, de som hamnar i “Ingenmansland” och lagen som får kvala.

Det är bara att bita i. För oss på läktaren att skrika ännu högre, stötta i med och motgång. För Chris att både bli klar och att göra om och göra rätt. Vi fattas fortfarande en toppback. Antar att Chris söker en Pudas. Sen bör han också försöka hitta en Borgman och skeppa Sund. Inget personligt, men så är det bara. Detta håller inte för våra ambitioner. Det kan alla se. Och räcker inte det så kanske även byta ut Kapla, Mozik och Jonsson, i nämnd prioriteringsordning. Lesund måste vara hel, i form och sätta stopp. Tränarna har i dagsläget inget att förlora på att spela Wallinder och Engström maximalt.

Självfallet saknas minst en ny spelförande center. Det kan till och med en soff-supporter som jag se. Vi behöver också en Hrivik, åtminstone en Linus Johansson, eller en Ryfors eller Brithén för den delen. Frögren fattade att han behövde ersätta Olofsson och tog in Suomela till Oskarshamn. Vi ersatte varken Olofsson som vi faktiskt först snodde och sen ganska väntat förlorade. Inte heller Brithén som blev sjukskriven. Chris hoppades på ungdomsbredden och sade att Tambellini och Bengtsson “kan” spela center. Fast det “bör” de ju inte göra och bortsett från Kasper var ungdomarna inte riktigt mogna uppgiften att bli toppcentrar. Finn en ny center åt Sandin (och så småningom Sheen)! Det kan räcka långt.

Fast bara om tränarna samtidigt inser att de måste dela på Larsson och Kasper, använda båda som centrar för att få igång en kedja till, primärt Everbergs och Zaars enhet. Byt först på Larsson och Tambellini. Hjälper inte det så prova skifta på Larsson och Kasper. Fungerar ingetdera har allt relevant prövats och vi saknar ännu en drivande center. Eller så är det också vingarna som behöver skärpa till sig? Tambellini ska under alla förhållanden bli kvar på kanten.

Med ovan förväntade nyförvärv och rockader kan vi på pappret ha seriens bästa forwardsuppställning, även inkluderat centrarna, understödd av en adekvat backbesättning. Det skulle samtidigt innebära att det inte lär finnas plats för varken Rosdahl eller Niederbach, om vi inte åker på fler skador förstås. När alla är hela blir Sjödin trettonde. Bredd har vi fortfarande i J20 samt utlånade Tärnström och Ljungman. Vi kan inte ha välbetalda reserver eller ens lovande ungdomar på läktaren.

Egentligen inga överdrivet drastiska eller orimliga förändringar. Bara att bygga klart, göra någon justering och disponera materialet smartare. Vi har ingen anledning att vänta med åtgärderna i onödan heller. Inget alls att förlora på att genomföra dem. För just nu ser vi ut som en påfågel med väldigt fina vingar, men med klen central ryggrad och väldigt bräckliga back-ben. Vi kan nästan bara bli stadigare. Men vi ger oss aldrig!