Välj en sida

Historiskt sett är Rögle känt som ett mycket starkt hemmalag. Det har länge varit jobbigt att komma till Ängelholm för att dels möta ett vanligtvis fartfyllt hemmalag och dels en högljudd publik. Men stämmer verkligen den här bilden? Sett till vårt hemmafacit de senaste säsongerna i SHL är svaret faktiskt nej, och jag skulle vilja sträcka mig så långt som att påstå att bilden för närvarande är direkt felaktig.

Den här säsongen är det bara Örebro som så här långt har ett sämre poängresultat på hemmais, och vi delar för närvarande den näst sista platsen med Brynäs med endast sex segrar på 13 matcher. Bäst i tabellen är Malmö som mäktat med att ta hela elva segrar av tolv möjliga. Ett grymt imponerande facit, och en förklaring till att man ligger högt upp i tabellen.

Tittar vi på de tre föregående säsongerna så har vi aldrig varit bättre än 9:a i tabellen, och det var förra säsongen. Men inte ens då lyckades vi vinna hälften av våra hemmamatcher, vilket ändå borde vara ett minimikrav för att kunna betraktas som ett “starkt” hemmalag. Säsongen 2016/17 – som slutade med kvalspel till slut – vann vi bara nio av 26 hemmamatcher. Premiärsäsongen 2015/16 var vårt hemmafacit också tolv vunna på 26 matcher, vilket då gav oss en elfteplats i hemmatabellen.

Den här säsongen har vi faktiskt räddats lite av ett betydligt bättre bortaspel än vad vi varit vana vid från tidigare säsongen. I bortatabellen parkerar vi för närvarande på en åttondeplats, vilket är bättre än någon av de senaste SHL-säsongerna. Inför andra halvan av säsongen ligger vi på en av play in-platserna, även om marginalen ner till jagande HV71 just nu bara är två poäng.

Å andra sidan är tabellen jämn, så med ett par segrar finns det alla möjligheter att klättra uppåt i tabellen. Avståndet till en direktplats i slutspelet är just nu bara fem poäng. Plats sex innehas just nu av Brynäs, som med tre raka segrar åkt hiss uppåt i tabellen de senaste omgångarna. Deras resa visar att det kan gå snabbt att klättra några pinnhål.

Men för att vi ska kunna snegla uppåt istället för nedåt, så måste vårt facit på hemmaplan bli betydligt bättre och hemmaborgen måste på något sätt återerövras. Personligen tror jag att vi lider lite av vår egen “självbild”, där det ligger en förväntan om att Rögle alltid ska bjuda på fartfylld och underhållande ishockey. Självklart ska det vara en bärande del i vår identitet men det måste samtidigt utföras med en viss “smartness”. Det är ju inte helt ovanligt med den typen av matcher som i onsdags mot Brynäs, där vi helt dominerar matchen och ändå går därifrån som förlorare efter tre perioder. Ibland kanske det skulle behövas ett visst mått av “cynism” även i hemmaspelet, där man i vissa lägen väljer att spela säkert och tråkigt istället för att chansa med en publikfriande passning eller dragning. Det gäller att välja sina lägen för både det ena och det andra.

Härmed önskar jag alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år! Nu hoppas vi att det blir en grönvit annandag och att Örebro fortsätter att hacka i sitt spel i Behrn Arena. Vi behöver trepoängare nu!