Välj en sida

Genom en mer eller mindre helgjuten insats i Mora igår har Rögle nu satt sig i en mycket gynnsam sits inför de sex avslutande omgångarna. Det är absolut för tidigt att ropa hej, men med den stabilitet som det nya Rögle uppträder skulle jag bli väldigt förvånad om det här inte håller hela vägen. Det räcker att titta på formtabellerna för de 30 senaste omgångarna av SHL, för att kunna konstatera att det här är ett helt annat lag än under Eldebrinks ledning. Hade Abbotts fått styra den här skutan från start är jag helt säker på att vi hade spelat slutspel om några veckor. Så stor är skillnaden mellan “gamla” och “nya” Rögle.

Att åka upp till Mora och vinna på ett så övertygande sätt som man gjorde, är inget annat än imponerande. Ja, jag menar att Rögle var det klart bättre laget och med lite bättre effektivitet hade vi kunnat punktera matchen redan i första perioden. Just effektiviteten var väl en av få skönhetsfläckar igår och inför nästa säsong behöver Chris Abbott jobba på att få in en eller två erkända målskyttar. Det ligger garanterat högt upp på hans prioriteringslista. Och sättet man vinner gårdagens match på, är ytterligare ett bevis på att det är ett helt nytt Rögle vi ser. Vi kan spela på ledningar på ett helt annat sätt än tidigare säsonger, utan att det blir stressat, slarvigt och nervöst – något som tidigare varit ett givet signum för de grönvita. Det hade helt enkelt inte hänt för bara ett år sedan, då vi allt som oftast uppträdde ängsligt, vilset och oorganiserat.

Som sagt, ser vi till formtabellerna kommer Rögle att klara sitt SHL-kontrakt med bred marginal. Behåller vi poängsnittet för de 25 senaste omgångarna (1,5 p/match) landar vi till slut på 62 poäng, vilket bör ge en elfteplats i sluttabellen. Tittar vi på de senaste 15 omgångarna – när Abbotts ledarskap haft tid att sätta sig lite mer – parkerar Rögle på en fin fjärdeplats i tabellen med 28 inspelade poäng (1,86 p/match). Bara Växjö, Djurgården och Färjestad är bättre. Och de fem senaste omgångarna är det faktiskt bara Djurgården som är bättre än oss. Snacka om kvitto på att laget och klubben har slagit in på en mer vägvinnande kurs.

Jag har till och från tillhört den kritiska skaran mot Marcus Thuresson och styrelsen, men här är det bara att lyfta på hatten och gratulera till både kloka och nödvändiga beslut. Det har säkert kostat i form av både pengar, långa arbetsdagar och beslutsvånda (det är trots allt människor som berörs av de obekväma beslut som ibland måste fattas), men för klubbens långsiktiga överlevnad var det helt nödvändigt att göra sig av med Eldebrink och “Masken”. Det var tyvärr en återvändsgränd, och med facit i hand kanske beslutet borde ha tagits redan efter det lyckade kvalet mot Karlskoga. För även om vi vann med 4-0 i matcher så var spelet inte något vidare i någon av matcherna, och mot bara lite vassare motstånd kunde kvalresan blivit betydligt tuffare än vad den blev till slut.

Nu kan bröderna Abbotts, i samarbete med Marcus Thuresson, få tid och möjlighet att forma ett lag som är redo för slutspel nästa säsong. Det känns som en både logisk och rimlig målsättning med tanke på hur utvecklingskurvan för det här laget sett ut sedan i mitten av november. Jag tror också att klubbens attraktionskraft ökat väsentligt i och med den kursändring som gjorts, och jag har via olika källor hört att det funnits spelare som valt bort Rögle p g a den tidigare sportsliga ledningen. Den aspekten borde vara som bortblåst nu. Så här tror jag att ett nytt Rögle kan komma att se ut:

Målvakter:
Justin Pogge
NY

Kommentar: Det känns som om Cam Abbott har störst förtroende för Pogge, och kanadensaren har spelat upp sig avsevärt sedan Kolppannen kom tillbaka efter sin skada. Kolppannen är en mycket kompetent målvakt, men jag tror inte att Rögle väljer att förlänga. Emil Kruse har kontrakt nästa säsong också men skulle nog må bra av ytterligare ett år i Hockeyallsvenskan. Lär lånas ut, där förmodligen BIK Karlskoga ligger bäst till (om de nu klarar kontraktet)

Backar:
NY-NY
Schira-Gagné
Youds-Younan
Bibic-Jonsson

Kommentar: Räknar med att det kommer in två nya backar av hög klass och att Rögle inleder säsongen med åtta backar. Ett par av backarna från årets J20-lag kommer säkert också att bjudas in till försäsongsträningen och ges chansen att vara med och kriga om någon av platserna. Spontant känns det som om Younan just nu är den som har minst förtroende från tränare Abbott – kan därför finnas viss risk för utlåning där om inte nivån blir både jämnare och högre.

Forwards:
NY-NY-NY
NY-Brithén-Elvenes
NY-Connolly-Liss
Sandin-Ryfors-Matson
Widing-Perfetto-NY

Kommentar: Finns en del “kantbollar” i nuvarande forwardsuppsättning, där jag tror att Chris Abbott kan vara intresserad av att förlänga till rätt pris. Tänker framför allt på Perfetto och Widing, där jag tror bägge passar in i Abbotts hockeyfilosofi. Widing har inte riktigt hittat tillbaka efter sin knäskada, men med en rejäl sommarträning i ryggen kan han garanterat utgöra en viktig bredd- och rollspelare i nästa års lagbygge, inte minst med den enorma rutin han besitter. Mattias Sjögren lär vara ett namn högt upp på önskelistan. Bryan Lerg är en pålitlig målskytt men är för osynlig i för många matcher och gör sällan sina kedjekamrater bättre. Tror inte det blir förnyat kontrakt där, även om arbetsmoralen blivit betydligt bättre sedan Abbotts kom in i bilden. En spelare som Jakob Lilja kan nog också vara aktuell för en återkomst i grönvitt.