Välj en sida

Med 30 insläppta mål efter fem omgångar var Rögles säsongsinledning den sämsta sedan 1982/83, då Modo lyckades leverera ett lika obefintligt som virrigt försvarsspel. Med ett snitt på sex insläppta mål per match är det svårt att vinna hockeymatcher, inte minst med tanke på att lagets offensiva spel också har hackat en hel del. Det gjordes åtta mål på Malmö, men i ärlighetens namn berodde det nog mer på Malmös övermod än på att Rögle visade upp en vägvinnande offensiv. I den matchen hade vi bara 20 skott på mål, så effektiviteten går det naturligtvis inte att klaga på.

Så här långt kan Rögles defensiv inte betraktas som annat än ett stort misslyckande, inte minst med tanke på Maskens ambition att förnya och uppgradera backsidan till den här säsongen. Backar som Granak, Marshall och Claesson (räknar inte in Liljegren eftersom hans speltid var mycket begränsad förra säsongen) har ersatts av Schira, Gagné, Younan och Sandin. Kvar sedan tidigare finns bröderna Bibic, Fairchild och Wlliamsson. Jag förstår Maskens och tränarstabens tanke med fler spelande backar, som i större utsträckning kan bidra offensivt. Men hittills har förnyelsen på backsidan inte slagit väl ut, där resultatet snarare blivit att laget är mer sårbart defensivt än spetsigare offensivt. Som supporter – och säkert också som engagerad ledare i en förening – är det lätt att övervärdera sina egna spelare i jämförelse med andra lag.

Om vi därför för ett ögonblick ska försöka att värdera årets backsida i Rögle lite mer objektivt, kan vi konstatera att det så här långt är få som hade tagit plats bland fyra backar i något av de övriga SHL-lagen. Min åsikt är att endast Craig Schira kvalificerar sig i den här kategorin, medan övriga i bästa fall hade gått in i ett tredje backpar eller som extrabackar. Någon av backarna hade förmodligen inte kommit i fråga överhuvudtaget. Jag vet att det är tidigt på säsongen och att backar som Younan och Gagné måste få tid att växa in i SHL-kostymen, men helt klart har de mycket kvar att bevisa.

Younan och Gagné kommer direkt från Hockeyallsvenskan och Masken måste ha tagit med i beräkningen att det kommer krävas en inskolningsperiod innan de är redo att leverera på en högre nivå. I ett lag högre upp i hierarkin hade de förmodligen lotsats in stegvis men i ett lag som Rögle förväntas de bära ett stort ansvar redan från första nedsläpp. Här tror jag att vi har en stor del av förklaringen till den usla starten, även om både målvakter och Aaltonen gjorts till något av syndabockar för debaclet.

Samtidigt har en förväntad stjärna som Fairchild fortsatt att spela virrigt och oengagerat, vilket inte är acceptabelt för en importspelare av den digniteten. Och av Williamssons framsteg från förra säsongen har vi inte heller sett många glimtar av. Här krävs det en rejäl bättring från båda håll!

Min uppfattning är därför att våra backar för stunden inte håller en SHL-mässig nivå och jag skulle inte bli förvånad om Masken plockar in en eller ett par förstärkningar innan det gått allt för många omgångar. Det gäller framför allt om defensiven fortsätter halta och poängen uteblir – då måste han helt enkelt agera på ett eller annat sätt. Frågan är då på vems eller vilkas bekostnad?