Välj en sida

Rögle gav i det tredje derbyt för säsongen ytterligare positiva besked. Malmö fick efter en stenhård drabbning besked om vilket Skånelag som är bäst och ska stå först i kön till kvartsfinalplatserna. Det var så klart ett derby som levde sitt eget liv. Det kunde ha slutat hur som helst. Och om detta kunde vi ha skrivit böcker. Men vi vann! Det var egentligen det enda viktiga.

Ganska logiskt fick faktiskt bara publiken helt som de ville i går. Fullsatt derby betydde fest i en tryckkokare kallad Lindab Arena. De fick se en stenhård och mycket underhållande drabbning mellan två helt olika lag. Enkelt uttryckt, fart och kreativitet mot styrka och struktur. En intressant holmgång mellan två ytterligheter. Och därför var det kanske inte så märkligt att matchen uppfattades som lite konstig. Vi fick se många omsvängningar av momentum mellan farten och styrkan. Underhållande till max, men det var hemmalaget som avgick med segern.

Malmö matchade långa stunder Rögles fart oroväckande väl. Man lyckades bitvis ta kommandot; dumpa puck, vinna dueller och spela fast Rögle. Med styrka och tyngd bröt man sig oroväckande ofta in mot Pogge. En enkel, rak och strukturerad spelidé som egentligen stod sig väl så bra som Rögles i offensiv bemärkelse.

Men Malmö släppte in sex mål. Då förlorar man normalt, även i ett galet derby. Man “gav kanske bort” många av lägena. Må så vara. Men Rögles lite klenare, men snabbare, tightare och ettrigare defensiv gav inte bort lika mycket. Rögle bemästrade i slutänden Malmös offensiva tyngd bättre än vad Malmö bemästrade Rögles offensiva snabbhet. I längden kom det rappa Rögle loss några gånger för mycket för Malmö. Rögles fart och kreativitet vägde alltså till slut tyngre än styrka och struktur.

Det såg inte alla gånger så snyggt eller välspelat ut. Vad gör det? När Ahnelöv kliver in och hänger dit en. När Elvenes ordnar ett självmål. När Mingoia fortsätter peta in puckar. När Widing och Nils avslutar med klass. Ryfors fina framspelning måste nämnas. Effektivitet och till sist ett resulterande powerplay avgjorde faktiskt matchen. Och boxplay strax efter 3-2 var riktigt bra. Klart att det finns en stor utvecklingspotential. Men i ett tufft derby av slutspelskaraktär, främst en kamp och en ganska konstig match, som vi trots allt är effektiva i och vinner är det inte rätt att kräva fulländning.

Framöver blir det viktigt att fortsätta bygga hemmaborgen ointaglig och upprätthålla trycket i ladan. Det handlar framför allt om att match för match försöka tränga sig före i kön till så bra platser i slutspelet som möjligt! Klart vi ska vara ödmjuka och ta en match i taget. Allt kan hända och vi kan fortfarande bli helt utan biljett i “Ingenmansland”. Men risken känns mindre och mindre för varje omgång. Inte ska just vi blir det enda av elva lag med chans på slutspelsdans som inte ens får lösa inträde? Efter derbysegern känns det närmast självklart att vi som sämst når play-in. När serien dessutom är så brutalt jämn, när inget lag drar ifrån och det ännu inte finns någon given favorit till SM-guldet samt när vi själva besitter den förmåga vi faktiskt gör, ja då ska vi naturligtvis fokusera helt och hållet på att skaffa oss riktigt fina platser inför slutspelsfesten.

Att nå topp sex när 52 omgångar är oerhört attraktivt ur sportslig synvinkel. Du får en vecka extra på dig att slicka sår och ladda om. Det får visserligen alla som landar på plats 3-6. Men de slipper framför allt att spela 2-3 play-in-matcher bara för att sedan få möta något av de två bästa lagen från seriespelet. Självklart vill vårt lag försöka ta chansen att få dessa små bekvämlighetsfördelar. Därav är det inte alls konstigt att laget pratar om topp sex som innebär direktbiljett till kvartsfinal. I slutändan är det nog också en viktig förutsättning för att verkligen ge sig chansen att bli en vinnare i slutspelet.

Vi åkte nyligen till Gävle och lät dem förstå att vi ska ha en bättre plats. Brynäs får missa slutspel helt eller nöja sig med play-in. Med tanke på Skånelagens trender och att det återstår 21 matcher, ska nog inte heller Malmö inbilla sig något annat efter derbynederlaget. I nästa vecka är det såklart viktigt att inte åka till Mora och bjuda dem på luft innan vi gör en ny viktig kö-markering mot LHC hemma. Men en match i taget! Redan under fredagen läggs derby-euforin till handlingarna. För på lördag står nästa viktiga slag i kriget om de attraktiva slutspelsbiljetterna. Nu gäller det att visa även HV 71 vem som ska vara först i kön. Efter lyckad hök-jakt är det dags att jaga smålänningar och tillaga dem väl i Lindabs tryckkokare! Det är nu vi ska tuffa till oss och visa etablerade lag som HV, Djurgården och Skellefteå, att de inte har några abonnemang på kvartsfinalplatser! Nu är vi snart bäst i Skåne! Och vi nöjer oss inte med det! Fortsätt att tränga er före i slutspelskön, Rögle!