Välj en sida

Imorgon är det dags för säsongens första derby mot Redhawks. Det rådande coronaläget gör att jag – och säkert många med mig – har svårt att känna den där riktiga laddningen som normalt sett hör till en derbymatch mot ärkerivalen. Vi vet att det kommer vara ödsligare än vanligt i Malmö Arena, och vi vet också att Rögle-spelarna den här gången får klara sig utan det grönvita publikstöd som hört till de senaste derbyna nere i Malmö. Det ska därför bli spännande att se hur spelarna i båda lagen hanterar ännu ett derby utan publik – förra säsongen avslutades ju med ett derby i en sorgligt ödslig Catena Arena. Då kändes det rejält avslaget och matchen fick aldrig den intensitet som vi brukar förknippa med ett vanligt derby. Låt oss hoppas på lite mer adrenalin den här gången.

Malmö har inlett säsongen knackigt och parkerar just nu på plats 13 i tabellen. Dock har man spelat tre matcher mer än Linköping som just nu innehar jumboplatsen, och risken är väl överhängande att Malmö får jobba sig uppåt från en sistaplats när serien väl kommer igång med ett lite mer normalt spelschema än vad som gällde i oktober. Igår blev det klart att Patrik Hersley förstärker Malmö och han kommer att göra debut i derbyt. Självklart är det en förstärkning för Malmö men personligen är jag inte övertygad om att det kommer lyfta Malmö nämnvärt i tabellen.

Visst, Redhawks får en dimension till i sitt powerplay men totalt sett tror jag inte att Hersley är den frälsare som säkert många Malmösupportrar hoppas att han ska vara. Dels tror jag att han passerat bäst före-datum med sina 34 år, dels har han inte spelat i SHL på väldigt många år. Tempot här är högre än i KHL och spelet ser helt annorlunda ut än när han lämnade den svenska ligan senast. Backarna får inte alls samma tid med pucken som i exempelvis KHL. Det tror jag kan överraska Hersley, även om han med sin erfarenhet säkert kan kompensera den högre farten en del. Dessutom lär han vara matchrostig efter ett långt uppehåll. Men helt klart tillför han en extra krydda till detta publikfria derby.

Rent sakligt bör det vara fördel Rögle i matchen. Laget har levererat på en nivå som Malmö bara kan drömma om, och spetskvaliteterna i de grönvita är både fler och skarpare än vad Malmö kan mönstra i sin uppställning. Rögle har vilat några dagar mer än Malmö, men det tror jag faktiskt spelar mindre roll i en sådan här typ av match. Tittar vi på lagstatistiken för säsongen så här långt, så är Rögle flera steg framför sina rivaler i det mesta. Så här ser det ut just nu:

Måleffektivitet (andel skott som går i mål av totala antalet skott)
Rögle 11,37%
MIF 8,08%

Antal gjorda mål per match i snitt:
Rögle 3,52
MIF 2,17

Powerplay
Rögle 29,27%
MIF 19,51%

Boxplay
Rögle 71,11%
MIF 68,57%

Corsi (Andel skott framåt kontra skott mot egna målet. Över 50% betyder att du genererar fler skott framåt än du släpper till bakåt)
Rögle 54,68%
MIF 46,59%

Tittar man på samtliga derbymatcher som spelats sedan båda lagen gjorde comeback i den högsta serien säsongen 2015/16, så ser poängfördelningen och totalt antal gjorda mål ut så här:

Totalpoäng
Rögle 29 poäng
MIF 31 poäng

Antal gjorda mål
Rögle 60 stycken
MIF 60 stycken

Jämnt så det förslår, alltså. Återstår att se om Rögle kan smita förbi konkurrenten i både poängskörden och i antal gjorda mål i säsongens första Skånederby.