Välj en sida

Första matchen i semifinalserien mot Skellefteå till Rögle, alltså. Jag tror att det var extremt viktigt för de grönvita att vinna den här första omgången i den korta semifinalserien. Dels är man nu inne i slutspelsmatchandet igen efter en tids uppehåll, dels kan man spela match två med betydligt mindre press än vad man hade behövt göra efter en eventuell förlust i den första drabbningen.

Själv fick jag följa de två första perioderna med ett halvt öga igår, sedan frun tyckt att det var en briljant idé att tacka ja till en After Work samma kväll som Rögle spelar sin allra första SM-semifinal i klubbens historia. Jag kan väl säga att vi inte riktigt delade samma prioritering där, men som en god make ställer man ju självklart upp för sin äkta hälft. Men jag insisterade ändå på att det var fullt normalt att ta med sig laptopen till AW:n, och värdparet visade sig ändå vara hyggligt förstående på den punkten.

Det jag såg i matchens första två tredjedelar var ett Rögle som styrde mycket av spelet och som relativt komfortabelt tog sig fram till en 2-0 ledning inför den sista perioden. Därför var det något överraskande att få se ett betydligt mer passivt och avvaktande Rögle i den tredje perioden (som jag fick se i lugn och ro hemma i den egna TV-soffan). Plötsligt tillät man Skellefteå att spela just det spelet som man är så bra på i offensiv zon, med mycket rörelse, platsväxlingar och smarta instick mot de heta ytorna framför mål. Det spelet ska nog Rögle akta sig för att spela, för där känns de gulsvarta extremt giftiga.

Mycket riktigt fick man ju även in en reducering till slut och momentum i matchen tack vare ett par onödiga utvisningar från Rögles sida. Jag tänker främst på Bristedts höga klubba i tekningscirkeln direkt efter 1-2. Där måste Leon kunna hålla sig mer kylig – han och Frödén hade ett par duster sekvenserna innan och det kändes som om att Bristedt ville markera en gång för alla. Men det kunde ha kostat laget! Adam Edströms snygga 3-1 skulle visa sig bli extremt viktigt och matchavgörande till slut, sedan Skellefteå något oväntat pressat Rögle hela vägen in till slutsignalen och även reducerat ställningen en andra gång i matchen.

I eftermiddag spelar Skellefteå sin nionde match på 13 dagar. För Rögles del blir det den sjätte matchen på 14 dagar. Det här kommer självklart att vara en fördel för de grönvita i längden, inte minst med tanke på att Skellefteå sliter oerhört hårt på ett antal av sina nyckelspelare. Igår spelade 10, 15, 17, 28 och 45 extremt mycket, och vid ett par tillfällen var vissa av de här spelarna inne på isen i två minuter i sträck i samband med powerplay. Samtidigt rullar Rögle vidare med sina fyra kedjor och sju backar, även om Cam & Co också coachar aktivt i sina byten mellan varven. Men istiden är betydligt jämnare fördelad i Rögle än vad den är i Skellefteå.

Samtidigt är det bara drygt 18 timmar mellan slutsignalen i match ett och nedsläppet i match två. Det är en väldigt kort återhämtningstid, som Rögle med sina färre matcher och mer utdragna spelschema borde kunna hantera bättre än Skellefteå. Jag tror att de gulsvarta kommer att vara extremt känsliga för motgång i eftermiddag. Får de tidig utdelning kan nog tröttheten hållas tillbaka ganska hyggligt. Men om Rögle istället skulle ta kommandot och få ett målmässigt övertag i matchen, tror jag att västerbottningarna har en jobbig mental resa att göra i matchen. Minsta motgång kommer att vara dubbelt så jobbig för dem som för Rögle, som vet att de har “råd” att förlora matchen utan att serien är i direkt fara. Den lyxen har inte Skellefteå. Förlust idag och det ser väldigt tufft ut. Har faktiskt svårt att se detta Skellefteå ta tre raka mot säsongens Rögle.

Det ska bli oerhört intressant att se inledningen på matchen. Jag hoppas att Rögle trampar gasen i botten direkt och sätter press på Skellefteås backar i offensiv zon. Det verkar som om Andreas Burström är ur spel, vilket gör att Philp Broberg kommer att få spela på sex backar. Det är positivt för Rögle. Den stora talangen har väldiga problem med spelet i egen zon och det borde ett hårt checkande Rögle kunna utnyttja till sin fördel i eftermiddag.

Låt spelet börja igen!

Foto: Bildbyrån