Välj en sida

Om någon för någon månad sedan hade sagt till mig att vi kommer att ha 1-2 i matcher i en kvartsfinalserie mot Skellefteå – och med nästa match på hemmais – så hade jag tagit det alla dagar i veckan. Med tanke på hur den här säsongen har sett ut, var mina förväntningar väldigt lågt ställda inför åttondelsfinalen mot Leksand. Men efter en tung övertidsförlust i den första matchen mot Leksand radade de grömvita sedan upp tre imponerande bortasegrar i följd, och stod plötsligt med en 1-0 ledning i kvartsfinalen mot säsongens tabelltvåa Skellefteå. Även om de fina insatserna säkert väckte ett visst hopp hos alla Rögle-supportrar, är vi nog ändå rätt många som inser att allt som händer nu är en ren bonus.

Även om oddsen är på Skellefteås sida i den pågående matchserien, så har de tre första matcherna ändå visat att vi kan matcha ett av seriens bästa lag i ett slutspel. Dagens möte i Catena är självklart en nyckelmatch för fortsättningen av matchserien. En Rögle-seger och serien lever i allra högsta grad. En seger för bortalaget skulle göra att Rögles uppförsbacke skulle bli både lång och brant, för att inte säga oöverstiglig.

För att Rögle ska kunna vinna krävs det att fler i laget börjar spela slutspelshockey och tar rygg på spelare som Sandin, Ferguson, Edström, Engström och Viljanen. Det är alldeles för många som svänger undan istället för att spela hårt och fysiskt. Vi kommer inte att kunna spela ut ett skickligt lag som Skellefteå. Enda vägen att vinna är att jobba hårdare än vad de gör, och kanske också få dem att tappa lite fokus mellan varven. Återstår att se om Rögle kan plocka fram ett mer cyniskt och beräknande spel, där målet måste vara att få ned Skellefteås flyt och fart. Vi vet att en spelare som Joakim Lindström går att få ur balans, och att han tidigare haft lätt för att tappa fattningen och lägga sin energi på att jaga efterslängar snarare än att spela hockey. Det är dit vi behöver komma, och gärna även på ett par andra spelare i gulsvart.

Frågan är bara vilka i Rögle som kan kliva fram och spela det lite mer “grisiga” spelet. Everberg och Kasper är givna kandidater, men bakom dem känns det i ärlighetens namn ganska tunt. Med sin fysik borde Edström kunna tuffa till sig ännu lite mer och bli ännu jobbigare att möta. Även en spelare som Ludvig Larsson borde kunna tuffa till sig och “bråka” lite mer med motståndarna. Här är det mycket upp till Cam & Co att inse att det mentala spelet är minst lika viktigt som det rent spelmässiga. Här tycker jag nog att det så här långt varit fördel Skellefteå, som tillåtits att diktera villkoren i matcherna i större utsträckning än Rögle.

Ta Petter Granbergs spel exempelvis, där han utstuderat varit på viktiga spelare som Everberg och Sandin i byte efter byte, utan att själv behöva betala något nämnvärt pris. Här hade jag i kvällens match satt Edström med en tydlig uppgift att tackla Granberg i varenda möjliga byte. Det måste göra mer ont för Skellefteås nummer åtta än vad det gjort hittills i de tre inledande matcherna. Nu är han på vår hemmaplan och det måste vi börja ta betalt för. Det ska göra ont att komma till Ängelholm.

Seger ikväll och serien lever i allra högsta grad. Blir det en tredje Skellefteå-seger kan vi nog börja summera den här säsongen och blicka framåt mot nästa. Skulle det bli så, ska det bli intressant att se vilka lärdomar Chris Abbott och resten av den sportsliga organisationen drar av säsongen 2022/23. Men ännu sjunger inte den feta damen…