Välj en sida

Låt oss gå rakt på sak: Rögles försvarsspel håller just nu inte måttet. 17 insläppta mål (ordinarie tid) de fyra senaste matcherna är helt enkelt inte bra nog för ett lag som säger sig göra anspråk på att vara ett topplag i ligan. Spelet i egen zon ger flashbacks från säsongerna i inledningen av den här SHL-sejouren, där man som supporter hade andan i halsen så fort motståndarlaget tog sig in i vår zon. Exakt så känns det nu på nytt. Illavarslande, minst sagt.

Sportchef Chris Abbott har fuskat med sitt bygge den här säsongen och 14 matcher in i säsongen blir det allt svårare att dölja bristerna i konstruktionen. Avsaknaden av en eller två vassa backar och en uttalad förstacenter, är stor! Just nu är vi ett bottenlag i SHL, både bokstavligt och bildligt. Att tro något annat är självbedrägeri, och därför är signalerna från omkädningsrummet efter matchen i Oskarshamn i torsdags väldigt oroväckande. Både tränare Cam och kapten Bengtsson tyckte då att laget gjort en okej match och att läget egentligen är ganska lugnt.

Lugnt? Nej, verkligen inte. Tar man tre trepoängare på 14 omgångar, så är läget allt annat än lugnt. Torsdagens snöpliga övertidsförlust följdes upp av en blek insats på hemmais igår kväll, där ett hårt jobbande Oskarshamn såg till att hålla Rögle utanför de heta ytorna i anfallszonen och effektivt blockade merparten av de grönvitas skottförsök. Oskarshamn spelar efter sina resurser och har ännu en gång lyckats krydda sitt lagbygge med spelare som gör skillnad. I gårdagens match saknades poängstarke centern Antti Soumela, vilket vi troligtvis ska vara glada för. Annars hade kanske segersiffrorna blivit ännu större än vad de till slut blev.

Frågan är vad som händer i Rögle nu? Inser organisationen faran och allvaret som lurar runt hörnet? Lyckas man samla ihop sig och formulera ett nytt mål för säsongen? För om målet är ett SM-guld, vill det nog till att laget slår det ur hågen illa kvickt och istället formulerar ett nytt, kortsiktigt mål som handlar om att ta laget upp på säker mark i tabellen. När väl det är gjort kan vi eventuellt febra oss bort igen och börja drömma om det där efterlängtade guldet.

Ett första steg måste vara att få ordning och fason på laget. Jag skulle tro att Chris Abbott just nu arbetar intensivt med att hitta spelare som kan förstärka det bristfälliga lagbygget, men att utbudet på marknaden är skralt. Och skulle det händelsivis finnas lediga spelare av hög kvalitet, lär det vara många lag om budet. Så det som framstod som dyrt i maj-juni kommer nu att kosta skjortan. Snålheten bedrar ofta visheten, som det ju brukar heta.

Chris har precis som flera andra SHL-sportchefer missbedömt marknaden, där han och andra trodde att antalet utländska spelare i KHL skulle vara extremt begränsat. Nu blev det inte så, utan idag spelar ett 50-tal nordamerikaner i Ryssland. Lägg sen till att schweiziska ligan utökat sin utlänningskvot, och alla förstår att det är en tunn spelarmarknad som erbjuds i oktober-november. Men något behöver hända snart för att vända trenden. Nu står vi inför fyra tuffa bortamatcher i SHL, och en åttondelsfinal i CHL. Var står Rögle den 26 november när det är dags för nästa hemmamatch i Catena Arena?