Välj en sida

Jag blir faktiskt inte riktigt klok på den här säsongens Rögle. Bortsett från den första halvan av den inledande perioden och korta glimtar i den avslutande halvan av den tredje perioden, kändes det som om Rögle i kväll var tillbaka i gamla hjulspår igen. Massor av missade passningar, feltajmade åkningar och “enmans-shower” istället för det rappa lagspel som varit ett signum sedan Abbott kom in som tränare. HV 71 pressade tillbaka Rögle långa stunder, inte minst i andra perioden då det kändes som om hemmalaget gick ordentligt på knäna. Det är möjligt att det vi såg var en mental reaktion på den tunga förlusten mot Skellefteå, men det kan också vara att spelarna är nedkörda efter en längre period med Cam Abbotts tuffare träningspass. Låt oss hoppas att detta bara var ett tillfälligt hack i utvecklingskurvan.

Men det saknades sannerligen inte chanser och med lite bättre skärpa i avsluten, kunde Rögle mycket väl ha vunnit den här matchen. Sylwander är tyvärr fel spelare att få de gyllene lägena som han fick, och framför allt borde han nog spelat över till Taylor Matson när Rögle kom tre mot en i numerärt underläge. Och om man väljer att skjuta som “Sylle” gjorde, bör man åtminstone vara säker på att hänga dit pucken. Daniel Widing hade också ett par fina chanser liksom Ted Brithén och Lucas Elvenes (synd att han inte får sätta dit sitt läge i början av första), men just nu studsar pucken verkligen inte Rögles väg. Man lyckades skapa ett par riktigt heta lägen i slutet av matchen och med minsta lilla flyt kunde någon av de puckarna ha trillat in. Men det är väl ganska symtomatiskt för hela den här säsongen, att det studsar lite emot.

Poäng i kväll hade suttit fint eftersom både Mora och Karlskrona förlorade sina matcher, och det vill till att laget och tränarstaben snabbt ser till att hitta ett mer vägvinnande spel som kan ge fler poäng. Vi har helt enkelt inte råd med några längre förlustsviter om det ska finnas kvar en realistisk möjlighet att krångla sig ur kvalgreppet. Just nu sitter det ganska hårt runt Rögle, vilket säkert också är en bidragande faktor till spelarnas något krampaktiga prestationer emellanåt. Dessutom försvann Alen Bibic tidigt i matchen och långa stunder valde tränarstaben att rulla runt på fem backar (även om unge Jakob Bondesson fick en del byten).

Personligen tror jag därför att det finns viss risk för ett ordentligt bakslag i morgondagens returmöte i Jönköping. Vi har nu tre ganska tunga förluster i ryggen, trots att vi bitvis spelat väldigt bra ishockey. Det tär så klart mentalt på spelarna och det kan vara svårt att ladda om på så kort tid i ett back-to-back möte. Låt oss hoppas att min känsla är fel och att Cam Abbott lyckas krama ur en allra sista kraftsamling innan uppehållet. Vi är i desperat behov av poäng och jag hoppas att den desperationen kan avspegla sig på isen i morgon.

Rögles tre stjärnor:

  • Lucas Elvenes. Riktigt bra i den första perioden, men försvann sen ur matchbilden precis som övriga laget. Visar att han kommit hit för att stanna och jag hoppas att det snart kan lossna för honom även poängmässigt. Spelet har han absolut!
  • Taylor Matson. Fortsätter att visa att han är viktig för det här öaget, även om han inte var lika framträdande som i de senaste matcherna. Jobbar alltid stenhårt för laget och bidrar med massor av energi.
  • Justin Pogge. Kanske borde ha tagit HV:s första mål, men gjorde å andra sidan ett par riktigt kvalificerade räddningar som räddade kvar hemmalaget i matchen. Visade att han vill ha förstaspaden och känner säkert flåset från framför allt Kolppanen.