Välj en sida

Att Chris Abbot skulle vara en målmedveten och handlingskraftig sportchef var det nog inte många som tvivlade på när han klev in i rollen för någon månad sen. Men att det skulle ske så här mycket på så pass kort tid, det tror jag faktiskt inte det var många som såg komma. Och med stor sannolikhet har vi bara sett början på den karusell av spelare ut respektive spelare in, som bara de senaste dagarna fått en allt högre fart. Jag kan inte tolka det som händer just nu på annat sätt än att bröderna Abbott till många delar underkänner Maskens lagbygge och att man så långt det är möjligt vill försöka bygga ett eget och mer vägvinnande lag.

Men tiden är som alla vet mycket knapp och att bygga lag mitt under brinnande säsong är inte det allra enklaste. Framför allt inte om man som Rögle befinner sig i ett krisläge tabellmässigt, och där attraktionskraften förmodligen är rejält devalverad från en redan låg nivå. I sådana lägen kan det lätt bli chansningar och jag tror att vi får förbereda oss på en ganska turbulent andra halva av SHL-säsongen. Jag tror att såväl Abbotts som övriga i klubbledningen ser långsiktigt på det förändringsarbete som nu inletts med full kraft, ett arbete som borde ha gjorts redan efter den så dramatiska säsongen 2016/17.

Här måste faktiskt klubbledningen med Marcus Thuresson och styrelsen i spetsen rannsaka sig själva; Gjordes det verkligen en seriös och noggrann utvärdering av förra säsongen? Om ja, vilka blev då slutsatserna? Svaren kan inte enbart ha varit att den sportsliga motgången främst handlade om otur med skador. Vi var många som följde spelet och laget vid sidan om, som konstaterade ett antal spelmässiga brister som inte bara berodde på att det saknades en handfull spelare under stora delar av säsongen. Det här måste naturligtvis ledare som Marcus Thuresson och Masken också ha varit medvetna om, men uppenbarligen valde man att köra vidare med bristerna som fanns i både lagbygge och spel (eftersom Eldebrink tilläts fortsätta).

I turbulenta tider som dessa är det lätt hänt att det börjar cirkulera en massa rykten om spelare som uppges vara på väg bort och spelare som kan vara på väg in. Rykten som helt saknar substans gynnar inte någon, och framför allt inte Rögle BK. Klubben och laget behöver all tänkbar arbetsro som går att få, och det bästa vi kan göra som supportrar är att i största möjliga mån stötta den process som nu pågår. Chris Abbott har fått förtroendet att bygga ett nytt Rögle och jag är tämligen övertygad om att han vet hur bygget ska se ut och vilka beståndsdelar han behöver för att nå dit. Första målet handlar om att säkra klubbens SHL-existens, om det så ska behöva ske via ett ovisst kvalspel. Om vi skulle komma dit är jag övertygad om att Chris vill gå in i de matcherna med ett lag som han själv tror är moget att hantera uppgiften, och ett lag som tränare Cam Abbott känner har den rätta glöden och passionen för Rögle BK. Det är det arbetet jag tror pågår just nu.

Just nu skriker vi efter förstärkningar på framför allt backsidan. Jag har själv inte haft tid att studera Janne Jalasvaara under träning, men de första rapporterna skvallrade om en ringrostig och lite trög spelare. Att komma i matchform på en vecka – och dessutom ha ett hett Skånederby som den första matchen – är en utmaning som heter duga. Låt oss hoppas att det är möjligt, även om jag personligen tvivlar på det. Det skulle innebära att vi bara har fyra ordinarie backar disponibla på tisdag; Schira, Williamsson, Alen och Youds. Samuel Jonsson kommer därmed att gå in på sex backar och lär alltså få sitt riktiga elddop på tisdag. Jalasvaara kommer antagligen att matchas försiktigt, och då framför allt i boxplay. Jakob Bondesson kommer nog också att få en del speltid.

Jag tror att vi kan se fram emot en intensiv silly-period hela vägen fram till att transferfönstret stänger den 15 februari (edit). Ett bygge är på väg att rivas inför öppen ridå och ett annat håller på att ta form. Om inget annat så bidrar det till att rejält höja hockeytemperaturen i Rögle-land och jag hoppas innerligt att det avspeglar sig i publiksiffrorna framöver. Klubben behöver allt stöd den kan få och ett fullt hus mot Malmö på tisdag vore en perfekt start på säsongens andra halvlek.