Välj en sida

Endast fem omgångar kvar av grundserien i SHL-säsongen 2019/20. För Rögles del har det varit en säsong av barriärbrytande, inte minst med nytt poängrekord i den högsta serien och ett mer vägvinnande spel. Tittar man på hur poängen har fördelat sig mellan Rögle och de övriga lagen, kan vi konstatera att vi efter 52 omgångar endast kommer att ha minus på Luleå och Färjestad.

Det kan även bli minus i poängprotokollet mot Brynäs, där Gävlelaget på tre matcher tagit fem poäng mot Rögles fyra. Men där återstår ju matchen på torsdag i Catena Arena, då Rögle får anses ha en god möjlighet att skaffa sig plus i statistiken även mot Brynäs.

Mot övriga motståndare i de resterande omgångarna – Luleå, Oskarshamn, Djurgården och Malmö – är poängställningen till Rögles för- eller nackdel redan avgjord oberoende av resultaten i den sista av fyra möten. Oskarshamn kan vid en vinst hemma på lördag göra ställningen 6-6, men minus kan vi alltså inte gå mot nykomlingen.

Så här har Rögles poäng fördelat sig mot lagen, uppräknande i den ordning som de just nu har i SHL-tabellen (Rögles poäng först):

Luleå (3 mtacher): 2-7
Skellefteå: 6-6
Färjestad: 2-10
Djurgården (3 matcher): 8-1
HV71: 6-6
Frölunda: 11-1
Örebro: 8-4
Malmö (3 matcher): 8-1
Växjö: 9-3
Brynäs (3 matcher): 4-5
Linköping: 6-6
Leksand: 7-5
Oskarshamn (3 matcher): 6-3

Personligen tycker jag att det här är en poängfördelning som både imponerar och som är en bra bit utöver mina egna förväntningar när säsongen drog igång. Det är väl egentligen bara resultaten mot topplagen Luleå och Färjestad som gnager en aning, och där återstår ju bara kvällens match som en möjlighet att åtminstone snygga till poängstatistiken en aning.

Men Luleå har som bekant utvecklats till något av ett s k “bogey team” för Rögle, där vi genom åren haft förtvivlat svårt att vinna. Sedan återkomsten i SHL 2015/16 är poängställningen förkrossande 47-10 i Luleås favör (säsongens matcher inräknade). Räknar vi sen även in säsongen 2012/13 så kan vi plussa på ytterligare 12 poäng på Luleås konto… Det visar lite av vilken typ av utmaning som väntar Rögle i kväll, mot ett Luleå som inte tappat tre poäng på hemmaplan sedan den 7 december 2019 (förlust mot Färjestad). Totalt den här säsongen har Luleå tagit 56 av 69 möjliga poäng hemma i Coop Norrbotten Arena. Ett grymt starkt facit!

Men min poäng med ovanstående sammanställning är att vi kan gå in i ett slutspel med väldigt högt huvud, med vetskapen att vi kan matcha alla lag i den här serien (så länge vi undviker Luleå och Färjestad…).

Det blir intressant att se om Rögle orkar studsa tillbaka igen efter den bleka insatsen mot Linköping i lördags, där laget inte alls kom upp i den nivån de skämt bort oss med den senaste månaden.