Välj en sida

Det återstår fortfarande några veckor av förberedelser innan det är dags för SHL-premiär i mitten av september, och det är ännu för tidigt att spekulera kring hur Rögle kommer att ställa upp i den första matchen. Men för varje träning och träningsmatch kommer vi ett steg närmare det där premiärlaget, och det ska bli spännande att se hur väl detta Rögle står sig mot årets HV71. Träningsmatch är alltid träningsmatch, men jag tror att båda lagen vill markera revir samtidigt som det finns spelare i både Rögle och HV som vill visa att de ska ha en plats.

Med Daniel Bertov borta på grund av den skada han fick i matchen mot Köln och en förmodat sjuk Kodie Curran, kommer Rögle till spel med endast sex ordinarie backar. Som sjundeback lär man ta in någon från J20, om nu inte Curran hinner repa sig till ikväll. Det här visar hur sårbara och tunna vi är på backsidan, och jag skulle önska att Chris Abbott säkrade upp med ytterligare en back innan premiären. Enligt de rapporter jag fått så blir det ingenting med Jonas Ahnelöv. Bägge parter var nog sugna på att få till ett avtal, men tydligen backade Rögle till slut ur p g a att kostnaden blev för hög. Ahnelöv har ett par struliga säsonger bakom sig – med bland annat en hjärnskakning under OS i februari – och frågan är om han kanske överskattar sitt nuvarande marknadsvärde en aning.

Jag skulle därför inte bli förvånad om Chris Abbott till slut slår en signal till Janne Jalasvaara, som fortfarande är klubblös. Jag vet, det är ett långskott men det vore egentligen ett ganska logiskt steg att ta. I Jalasvaaras fall vet vi exakt vad vi skulle få, och han känner till både klubben och många av spelarna från förra säsongens inhopp. I form är han en pålitlig spelare i defensiven som kan bära många minuter i matcherna, och avlasta mer offensiva pjäser som Schira, Youds och Curran. Det är kanske inte exakt den rutinerade tvåvägsbacken som vi drömmer om, men jag personligen hade inte haft något emot en comeback i grönvitt innan första nedsläpp i SHL. Men som i fallet med Ahnelöv handlar det nog till slut om en ekonomisk fråga.

I snacket inför premiären är det många som hyllar Rögle och tippar att laget kommer göra en bättre säsong än tidigare i SHL, men samtidigt är det just backsidan som lyfts fram som lagets stora akilleshäl. Jag är därför inte helt positiv till att Chris och Cam Abbott på förhand snackar om att vi ska vinna SM-bucklan – vi har hört den typen av utspel allt för många gånger tidigare och varje gång blivit gruvligt besvikna. Vi är många Rögle-supportrar som hunnit bli luttrade genom åren och jag skulle egentligen föredra att man först och främst visade på isen att man kommer att vara med på övre halvan i tabellen. Jesper Williamsson var lite inne på just det här resonemanget i en intervju nyligen i HD.

Samtidigt gillar jag kaxigheten i att våga sticka ut hakan, men finns det verkligen full täckning i nuläget för ambitionen att vara med och tävla om en titel? Jag är mycket tveksam, framför allt då när det gäller vår defensiva kapacitet. I kväll mot HV71 lär backarna testas mer än vad som var fallet under turneringen i Köln. Det ska bli mycket intressant att se hur väl de klarar den tempo- och kvalitetshöjning som med all säkerhet väntar.

Matchstart kl 18.00 i Olympiarinken i Helsingborg. Biljetter köper du här: Rögle BK-HV71