Välj en sida

Radioprofilen Roger Bengtsson myntade uttrycket “kriminellt jämnt” när han beskrev läget i botten av SHL-tabellen i senaste avsnittet av Rögle Live efter matchen mot Örebro. Med nio matcher kvar av grundserien för Rögle och Mora samt tio för Örebro, skiljer det endast tre poäng mellan lagen. Rögle har 47 poäng, Örebro har 45 medan Mora har 44 poäng. Rögle har dessutom nio mål till godo på Mora medan Örebro i sin tur har tio till godo på Rögle samt 19 på Mora.

Med tanke på den jämna poängställningen kan det mycket väl bli målskillnaden som till slut avgör vem som spelar kval. Jag räknar redan nu bort Karlskrona, som med all sannolikhet kommer att sluta sist i tabellen. Jag kan inte se att de plötsligt ska resa sig i det här skedet av säsongen och börja stapla segrar på hög.

Tittar man på de 25  senaste matcherna som Rögle, Örebro och Mora spelat, är det Rögle som har den klart starkaste vinden i ryggen inför avslutningen. Rögle har under den perioden ett poängsnitt på 1,44 poäng per match, Mora har 0,92 medan Örebro endast mäktat med 0,75. Personligen tror jag att den positiva lagkänsla som Rögle byggt upp sedan bröderna Abbott klev in i klubben – och den scenförändring som det medfört resultatmässigt – gör att Rögle kommer att kliva ut som en vinnare i slutet av säsongen.

Matchen borta mot Mora den 24:e februari har förutsättningarna att bli en riktig rysare, även om resultatet i den matchen inte kommer att vara avgörande. Spontant känns det snarare som om resultaten i Örebros båda hemmamatcher mot Karlskrona kommer att kunna vara avgörande för både Rögle och Mora. Skulle Örebro förlora de här matcherna, lär det bli svårt för Närke-laget att slippa undan kvalspel.

Rögle skulle kunna skaffa sig ett rejält momentum i kvalstriden via en seger i kväll mot Malmö. Laget borde komma ordentligt stärkt till matchen efter segrarna mot Brynäs och Örebro, men samtidigt har bortaspelet hackat betydligt under hela säsongen. Å andra sidan har Malmö inte varit ett särskilt starkt hemmalag den här säsongen. Man ligger på plats tio i hemmatabellen. tillsammans med just Rögle. Bägge lagen har elva segrar och elva förluster i sina respektive arenor. Men som alltid kan vi nog räkna med att Malmö kommer höja sig både en och två nivåer när det vankas derby, och jag hoppas att det också gäller för Rögles vidkommande. Allt som hänt tidigare är helt oväsentligt när pucken väl släpps i Malmö Arena kl. 19.00 i kväll. Förhoppningsvis blir det en grönvit vägg i ena hörnet av Malmö Arena, som lyfter fram Rögle till tre underbara pinnar – vi ses där!

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Kontinuiteten. Utmaningen för Rögle blir att förflytta det vägvinnande spelet på hemmais till Malmö Arena i kväll. Det känns som om formkurvan är på uppåtgående igen hos många spelare, efter en liten svacka under andra halvan av januari.
  • Boxplay. Malmö har ett vasst powerplay, även om det hackat betydligt på slutet. Samtidigt har Rögle höjt nivån i spelet med en man mindre på isen, och den här trenden får gärna hålla i sig.
  • Målvaktsspelet. Malmö har en av seriens bästa målvakter i Oscar Alsenfeldt. Det gäller att vi kan matcha hans nivå och gärna överträffa den. Det lutar väl åt att Ville Kolppanen får förtroendet mellan stolparna i dagens match.