Välj en sida

Efter åtta dagar på resande fot, med mycket begränsad tillgång till internet, var Röglesnack tillbaka i Lindab Arena i lördags kväll för att se Rögle-Skellefteå. Spontant kändes det som en av säsongens främsta prestationer, där hemmalaget långa stunder pressade tillbaka Skellefteå och skapade tillräckligt med målchanser för att kunna vinna matchen. Tyvärr blev det ändå Skellefteå som drog det längsta strået och kunde återvända hem med tre poäng. En mycket sur förlust som borde ha inneburit tre poäng in på kontot för ett pressat Rögle, men som alla vet är det målen som räknas i ishockey.

De främsta skillnaderna mellan lagen – och det som i praktiken avgjorde matchen – var spelet framför eget mål samt spelet i boxplay. Här har Rögle en hel del att jobba med framöver. Skellefteå är mycket skickliga på att stänga ytorna framför eget mål och tillåter sällan motståndarna att komma åt returer och andrapuckar i det heta området. Omvänt, så är det just i det här spelmomentet som Rögle fortsatt har problem och tre av Skellefteås mål kom efter returer från Emil Kruse, där Röglespelarna har förtvivlat svårt att få bort både puckar och motståndare ur den heta zonen. Det kan se billigt ut, men jag är övertygad om att detta är en av punkterna som står högt upp på Cam Abbotts lista över saker som måste förbättras. Därför tror jag också att vi successivt kommer att få se framsteg i spelet framför eget mål, vilket är ett måste för att vi ska kunna vinna fler matcher framöver.

Boxplay fortsätter att vara ett sorgebarn och Skellefteå gjorde mål i två av sina tre numerära överlägen. Visst, med firma Lindström, Möller och Lindholm förfogar de över en av seriens främsta powerplay-enheter, men samtidigt är Rögles spel i numerärt underläge allt för statiskt och stillastående. Här måste presspelet förbättras avsevärt och likaså här är jag övertygad om att det är en av sakerna som Cam Abbott jobbar hårt med för att lyfta till en högre nivå.

Samtidigt som Rögle inkasserade en snöplig förlust lyckades Mora vinna hemma mot Djurgården. Man måste imponeras av dalmasarnas resultat så här långt, där de med seriens minsta budget lyckas få ut maximalt av sitt spelarmaterial. Till skillnad från Rögle har man byggt laget bakifrån och sett till att ha både bredd och erfarenhet på backsidan, i kombination med en stark och jämn målvakt i Christian Engstrand. Det ger en grundstabilitet som genererar vinster, trots att offensiven känns både sämre och trubbigare än Rögles. Nu är avståndet till Mora och säker mark nio poäng (Mora har dessutom en match mindre spelad), och det vill till att Rögle omgående börjar stapla lite trepoängare på hög för att gapet inte ska växa ytterligare.

För att Rögle ska kunna undvika kvalspel till våren krävs det att spelet framför eget mål förbättras avsevärt. Det håller inte att bjuda motståndarna på både ytor och tid i det heta området runt den egna kassen. Jämför gärna med hur Skellefteå försvarade sig, dels med en större desperation och dels genom att mer eller mindre bygga en “köttmur” av spelare framför målvakten Gustaf Lindvall. Det var inte ofta Rögles skott letade sig igenom den här muren och de gånger skotten gick igenom togs puckarna om hand av Lindvall eller Skellefteåspelarna. Här kan säkert Cam Abbott hitta inspiration till kommande genomgångar och träningar. Spelet i numerärt underläge behöver också höjas flera snäpp och den nuvarande procenten på cirka 70 bör höjas till minst 75 och gärna närmare 80. Det skulle per automatik innebära fler poäng, under förutsättning att offensiven och det egna PP-spelet fortsätter att leverera (Rögle är just nu femma i PP-statistiken med 24 procent, vilket är mer än godkänt). Sen tycker jag även att Cam Abbott måste bestämma sig i målvaktsfrågan. De ständiga bytena mellan Pogge och Kruse gynnar inte laget. Personligen ser jag Pogge som en bättre och stabilare målvakt än Kruse. Ge Pogge förstaspaden och kör med honom i en majoritet av matcherna. Målvakter behöver känna förtroende för att lyckas, och på den punkten har det varit lite si och så sedan Abbott tog över.

Med Cade Fairchild på glid bort från klubben skulle dessutom backsidan må bra av att få in både nytt blod och en större bredd. Nu är ju Kevin Gagné och Almen Bibic på skadelistan sedan en tid tillbaka, men jag kan tänka mig att Chris Abbott även söker efter både rutin och spets på backsidan. Även om Ben Youds har vissa svagheter i det defensiva spelet, har han varit en positiv injektion till laget och i senaste matchen var han en av de bättre på isen. Förhoppningen är att kunna få in ytterligare en eller två backar som kan komma in och leverera på motsvarande sätt. Det lär behövas om vi ska kunna plocka in 9-12 poäng på Mora under den resterande halvan av seriespelet. Det är naturligtvis fullt möjligt, men avståndet får inte tillåtas att växa mer.

En bra start vore att vinna mot HV71 på torsdag och gärna också plocka någon poäng i Jönköping. Sen väntar ett drygt tio dagar långt uppehåll, innan serien vänder med ett hett Skånederby den 19 december. Uppehållet kommer lägligt för Rögle, som ger Cam Abbott tid att samla trupperna och jobba med de detaljer som inte riktigt funkar. Förhoppningsvis kan det dessutom trilla in ett nyförvärv eller två, vilket skulle ge Rögle förutsättningar att klara av andra halvan av seriespelet med ett betydligt bättre utfall resultatmässigt.