Välj en sida

Idag gjorde Cam Abbott sitt första träning som huvudtränare för Rögle BK. Det tog lång tid innan spelarna äntrade isen för dagens ispass och jag kan tänka mig att Cam först ville ge sin syn på läget och vad han kommer kräva av laget framöver. Som alla vet är läget minst sagt kritiskt och ur den aspekten är utgångsläget perfekt för den nye huvudtränaren. Det kan liksom inte gå så mycket sämre än vad det gjort. Samtidigt är tiden extremt knapp och redan i morgon väntar en första examen för Rögle under Cams ledning. Det är naturligtvis alldeles för kort tid för att han ska ha hunnit eller kunnat sätta sin prägel på spelet, men att döma av dagens träning kommer han att jaga på varje spelare med frenesi och stort engagemang. Det är svårt att avgöra efter en enskild träning, men spontant kändes det som om det var mer fart och aktivitet över spelarna i dagens övningar.

En nyckel för att kunna vända den negativa trenden är tålamod. Vi måste ge både Cam och Chris tid att växa in i sina nya roller och sätta sin prägel på det sportsliga, även om tiden är knapp. Vi kan räkna med en hel förändringar framöver och jag skulle bli förvånad om det inte ganska snart sker saker i truppen. Jag har svårt att tänka mig att Chris tackat ja till sportchefsrollen utan mandat eller pengar att förändra, och i samråd med brorsan Cam kommer han att försöka sätta en mer konkurrenskraftig trupp på benen redan den här säsongen. Det viskas både här och där om förändringar i truppen, men hur mycket substans det finns i dessa rykten är svårt att sia om.

Oavsett så är den här “omstarten” ännu en chans för spelarna som är här att visa att de verkligen vill vara med på den fortsatta resan. Man hade exakt samma chans för bara någon vecka sedan mot Mora hemma, men den omstarten föll bokstavligt talat platt till marken. Jag tror inte vi får se något liknande mot Örebro i morgon. Cams första viktiga uppgift som tränare blir att gjuta mod i spelarna och få dem att våga spela ut. Både mot Örebro och Färjestad senast kändes det krampaktigt långa stunder, och man har förmodligen varit mer “upptagna” med att inte förlora än att försöka vinna. Det blir sällan någon bra ishockey om man reagerar istället för att man agerar.

Jag hoppas på mycket publik i morgon och att det finns en nyfikenhet bland Rögle-supportrarna på vad den nya sportsliga ledningen kan åstadkomma. Det hade varit fantastiskt med 4000 på läktarna och en växelsång mellan AIA och Högrasitt; “Cam Abbott, Chris Abbott”. Låt oss tillsammans försöka blåsa liv i patienten och kicka in en sjuhelvetes hjärtstartare som i gamla goda tider. Det kanske är naivt att tro, men jag tror ändå att det skulle kunna hjälpa spelarna att ta steg i rätt riktning på isen.