Välj en sida

Färjestad tog säsongens hittills enklaste trepoängare när Rögle gästade Karlstad ikväll. Segermarginalen 5-2 kunde varit större om inte stolparna varit i vägen och Pogge gjort några bra räddningar. Rögle var inte i närheten av att plocka poäng – det var helt enkelt klasskillnad mellan lagen. Färjestad var SHL-mässiga och Rögle var allsvenska i sin prestation.

Det ser ut att råda disharmoni i laget och det hängs med både huvuden och axlar. Inte så konstigt kanske om man redan från start känner sig underlägsen. Det vet alla som sysslat med någon idrott och mött övermäktigt motstånd. Det är ingen kul känsla.

Just nu har vi tyvärr bara en kedja som är konkurrenskraftig och det är Brithén, Zaar och Bristedt. De ligger bakom båda målen ikväll. Övriga kedjor var inte i närheten av att kunna hota Färjestad, som fick en ganska enkel resa sett över 60 minuter.

Det är så mycket som brister, både på isen och i båset, så man vet inte riktigt var man ska börja en analys kring vad som behöver förändras för att vi ska få ett mer vägvinnande och poänggivande spel. Här är ett försök att summera lite av det som helt enkelt är mindre lyckat:

– Tränarstaben petar Williamsson OCH Bertov till förmån för en rostig Bibic. Resultat: Tre enkla baklängesmål. Hur tänkte man där? Bertov var på sex backar i de två senaste matcherna, då vi tog fyra av sex poäng. Men det handlar inte bara om Bibic. Det finns tyvärr fler backar som inte håller måttet och ikväll var det inte någon av de sju som kunde lämna med godkänt betyg.

– Och det handlar inte bara om backarna. Vi har ett helt gäng forwards som inte heller bevisat sig på den här nivån: Thomas, Höglander, Sandin, Ryfors, Bengtsson, Andersson och Matson. Tveksamt om någon av dem hade platsat i lag på övre halvan av tabellen. Lägg sen till att tänkta poängspelare som Liss och Lucas är mer eller mindre iskalla, så förstår nog alla varför vi har svårt att göra mål och vinna matcher.

– Boxplay var tillbaka i gamla synder igen. Två mål bakåt i den spelformen och framför allt det andra målet är ett skolboksexempel på hur man INTE ska spela med en man mindre på isen. Vad gör forwards i samband med tekningen? Två spelare stöter mot samma back, vilket ger fri gata för Press som får både tid och yta att sikta in sig. Och då ska vi inte tala om Bibic försök till skottäckning i samma sekvens…

– Var är skridskoåkningen och rörligheten? Det som skulle vara det här lagets signum? Det lyser verkligen med sin frånvaro. Lägg sen till att passningsspelet är under all kritik långa stunder

– Christian Thomas? Helt, helt iskall. Var detta sista chansen för hans del? Han gjorde inte många byten i första perioden – och i de han fick gjorde han ett mycket lojt och ointresserat intryck – och det blev inte så många fler i andra och tredje, Det är nog dags att skicka honom nu och försöka få in något annat. Vad som helst skulle nog vara att betrakta som en förstärkning, så illa är det faktiskt.

Robin Press fick i pausen mellan andra och tredje frågan hur han kunnat göra två mål och en assist, efter bara ett mål på över 60 SHL-matcher tidigare. Han stod dessutom på noll poäng inför matchen mot Rögle. Det förvånar mig att han inte svarade att “men vi möter ju Rögle”. Så dåliga är vi, tyvärr.

För att summera; det här ser inte bra ut. Bortsett från Brithéns kedja finns det inte mycket som är bra om man ska vara helt ärlig. Det lär krävas en rejäl make over för att detta överhuvudtaget ska lyfta.

Vad är det då som krävs?

– In med ny spetscenter. Nu!

– Se till att få Sjögren i speldugligt skick snarast möjligt. Om han inte kan spela innan jul, se till att värva in en ersättare. Vi kan inte halta längre på centersidan. Tåget går nu!

– Fimpa Thomas snarast och försök få in bättre ersättare. Allt annat är bättre. Just nu tillför han ingenting, och gör absolut inte skäl för sin höga lön.

– In med minst en ny back. Avsluta med JW och Bibic för att frigöra pengar. Håll tummarna för att Sandin “misslyckas” i Marlies och snart kommer tillbaka.

– Komplettera båset med en mer erfaren och rutinerad kraft. Ta bort Murphy eller Hansson om så krävs. Avlasta Cam som uppenbarligen inte är mogen uppgiften, framför allt vad gäller matchningar och att få ut maximalt av sitt spelarmaterial.

Dags för Chris Abbott och Marcus Thuresson att börja leda den här klubben i den riktning man snackat om hela försäsongen. För just nu pekar nämligen kurvan åt det rakt motsatta hållet och det finns ingenting som tyder på att det här laget är kapabelt att vända den riktningen. Så det är nog dags att börja jobba, Chris!