Välj en sida

52 SHL-omgångar kan läggas till handlingarna och för Rögles del väntar nu en utvärdering av säsongen, istället för fortsatt slut- eller kvalspel. Med facit i hand känns det lite snopet att vi hamnar i “ingenmansland”, eftersom laget de senaste 30 omgångarna visat att man borde varit ett lag i årets slutspel. Men lagets extremt svaga inledning de första 20 omgångarna, blev till slut det som kostade en plats i Play In. Elva poäng på de första 18 omgångarna, blev tyvärr ett handikapp som aldrig gick att hämta in fullt ut.

Fördelen är att Rögle nu får några veckors andrum och en möjlighet att reflektera över det som hänt säsongen 2017/18. I Rögle Lives eftersnack efter sista matchen gav Craig Schira sin syn på den stora skillnaden mellan Rögle i början av säsongen och det lag som levererade på en helt annan nivå under säsongens andra halva: “Nu har vi spelat som ett lag, medan vi i början av säsongen var det fem spelare på isen som spelade var och en för sig.” Det kan låta som en självklarhet men precis som på andra arbetsplatser när det kommer in nya medarbetare, kan det ta lite tid i ett lag innan alla hittat sina roller och gruppdynamiken trillar på plats. Med tanke på att vi kommer att få se ett i stora delar nytt Rögle-lag kommande säsong, blir det extra viktigt för ledarstaben att jobba med just lagkänslan och sammanhållningen i gruppen redan under försäsongen.

Det slopade träningslägret i Schweiz kostade förmodligen mer än vad man kanske kan tro, och jag förutsätter att ledningen har dragit lärdomar av det upplägget inför den kommande säsongen. Att enbart åka iväg över en något förlängd helg – och spela tre matcher på lika många dagar – var sannolikt inte helt optimalt och inte heller tillräckligt för att svetsa samman laget inför säsongstarten. Det var naturligtvis inte den enda anledningen till att resultaten uteblev inledningsvis, men jag är övertygad om att det spelade roll och att det är en detalj att ta med sig till förberedelserna inför kommande säsong. Man kanske också ska se över antalet träningsmatcher och framför allt vilka andra lag man väljer att möta. De senaste säsongerna har fokus legat på lag från Hockeyallsvenskan och andraligan i Schweiz.

Jag skulle gissa att Rögle väljer att återigen genomföra ett lite längre träningsläger under försäsongen, och skulle inte bli förvånad om valet på nytt faller på Schweiz. Förmodligen var det feedback från spelarna som fick klubben att korta ned träningslägret rejält inför den just avslutade säsongen. Men det borde vara möjligt att hitta en kompromiss mellan två veckor och fyra dagar, som passar både lagets behov och de individuella önskemålen. Jag förstår att det är jobbigt att vara borta från familj och flickvänner så lång tid som två veckor, men samtidigt är det viktigt att sätta av tid för att svetsa samman gruppen och lära känna varandra på ett lite djupare plan.

Framför allt när det som nu lär komma in ett tiotal nya spelare i truppen och det därmed blir en helt ny gruppdynamik som ska sättas. Jag förutsätter att Chris Abbott jobbar hårt på att behålla någon av målvakterna samt Kevin Gagné till nästa säsong, för att minimera spelaromsättningen så långt det är möjligt. Tyvärr tror jag att Gagné är förlorad – jag tyckte att han skickade de signalerna i intervjun med HD för några veckor sedan. Några nya namn är redan avslöjade, som Mattias Sjögren och Leon Bristedt. I övrigt har det varit ganska tyst om Rögle sedan sista matchen. Så vi går mycket spännande tider till mötes och det ska bli mycket intressant att följa vilken väg den sportsliga ledningen väljer. Oavsett hoppas jag att man tidigt ser värdet i att bygga både lagkänsla och lagdelar – det förstnämnda är en väl så viktig ingrediens i jakten på slutspel säsongen 2018/19!