Välj en sida

Aktiviteten här på bloggen har varit låg den senaste tiden, trots att det med jämna mellanrum trillat in nyheter om Rögle och lagbygget för kommande säsong. Vi som skriver här behövde även en liten paus efter en intensiv vår, men målet är att börja varva upp inläggsfrekvensen på nytt och leverera våra tankar och synpunkter på det som händer i och runt Rögle.

Nyligen kom ett tungt besked när klubben meddelade att Eric Gélinás lämnar Rögle för spel i NHL. Det är Carolina som skrivit kontrakt med Eric, som därmed får en andra chans i världens bästa liga. Återigen en fjäder i hatten till Rögle och den sportsliga organisationens förmåga att utveckla och höja spelare, och även då de som hunnit bli lite äldre. Även om Eric redan har gjort en ansenlig mängd NHL-matcher, tror jag inte att han räknade med mer spel i NHL efter att successivt ha “växlat ner” till SHL och Rögle.

Det är självklart kul för Eric rent personligen, och det är bara att lyckönska honom på hans vidare karriärsresa, men för oss grönvita supportrar var beskedet att han också lämnar ett extra tungt slag mot lagbygget. Hålen som Hansson, Seider och Gélinás lämnar efter sig i backlinjen är ansenliga, och jag tror att Chris Abbott hade räknat med att Eric Gélinás skulle spela i Rögle även säsongen 2021/22. Men man kan också välja att se det positiva i situationen; med “Gelly” försvinner en hyfsat stor lönepost vilket borde öppna för att Chris kan värva in ett par etablerade spelare som kan täta luckorna som just nu finns i den defensiva delen av lagbygget.

Ryan McKiernan bör kunna bli ett positivt tillskott, men samtiidgt är han oprövad på SHL-nivå. Vi behöver därför få in etablerade namn som vi vet kan leverera från start – åtminstone om vi ska ha ambitionen att vara ett lag för den övre delen av tabellen. “Ursäkta röran, vi bygger om” är en rätt passande rubrik för Rögles silly-säsong och det kommer vara ett delvis annat Rögle som vi kommer att få se den kommande säsongen. I en intervju på roglebk.se signalerar Chris Abbott att han har flera intressanta namn på gång. Men helt ärligt: Den här tiden på året vill absolut ingen sportchef sitta med alltför stora hål att fylla i sina lagbyggen. Tyvärr är det där vi befinner oss just nu, och det smärtar att behöva konstatera att en nykomling som Timrå har lyckats snickra ihop en backsida som på pappret ser avsevärt stabilare ut än vad vi har i skrivande stund. När merparten av konkurrenterna sedan länge har satt sina trupper, ökar risken för chansningar på spelarsidan väsentligt.

Bör vi vara oroliga? Ja, lite finns det nog anledning att oroa sig över Rögles slagstyrka. Offensivt ser det hyfsat bra ut, men även där behöver det komma in både spets och bredd om vi vill vara med och tävla med de allra bästa i SHL. Det stora bekymret anser jag är backsidan, som för stunden är både oprövad och orutinerad. Det vill till att backar som Ekeståhl Jonsson och Johannesson tar stora kliv i utvecklingen i sommar, för där finns sannerligen stora skridskor att fylla ut i de två första backparen. Lägg sen till att halva tränarstaben också är utbytt och alla förstår att det finns en uppenbar risk att säsongsstarten blir en aning stökig för den här upplagan av Rögle.

I intervjun på den egna hemsidan säger Chris också att han hoppas ha stora delar av truppen klar innan juni är slut, så räkna med att det kommer att börja hända saker inom kort. Det ska bli väldigt spännande att se vad den sportsliga ledningen kommer att lägga upp på bordet. Digniteten på de namn som så småningom presenteras, signalerar vilken ambitionsnivå som Rögle har för säsongen 2021/22. I mitt huvud har jag svårt att släppa tanken på en mellansäsong, där målet framför allt är att konsolidera ekonomiskt och samla kraft inför en mer normal säsong som förhoppningsvis följer 2022/23.

Just nu vet vi inte hur publikläget kommer att se ut i höst, även om mycket pekar på en återgång till ett mer normalt läge längre fram i år. Men ingen vet med hundra procdent säkerhet, allra minst då klubbarna i SHL. Det kan faktiskt vara en faktor och en förklaring till att Rögle hittills har agerat mycket försiktigt under denna silly-säsongen… Vi lär snart få se.