Välj en sida

Förlusten mot ett pånyttfött Linköping igår kändes en aning snöplig. Kanske inte förlusten i sig, utan mer på vilket sätt vi förlorade matchen. Det här var trots allt en viktig match, om vi ska kunna matcha Växjö i kampen om seriesegern. En serieseger i årets säsong känns viktigare än kanske någonsin, med tanke på det ekonomiska avbräck som pandemin har orsakat för SHL-klubbarna. En miljon extra in på kontot gör inte ont för någon klubb. Även om tvåan i tabellen inte heller går lottlös, så är alla extrapengar in på kontot garanterat mycket välkomna i det rådande läget.

Därför var det förvånande att Rögle släppte till synes ganska enkla mål mot Linköping. Vid ett par av målen pinchade överambitiösa grönvita backar utan framgång, vilket gav Linköping fritt spelrum framför kassen. Och vid det mentalt tunga 2-0 har vi täckning hemåt med både Hansson och Jonsson, men ändå tilläts Holös och Little att få det lilla spelrum de behövde för att hänga dit pucklen. Ett svagt defensivt spel, som behöver höjas rejält när både tyempo och fysik skruvas upp så småningom. Personligen känner jag att Jonsson blir lite avslöjad när det blir mer fysiskt spel från forwards och forechecken blir mer intensiv. Han tappade många dueller igår i man mot man bakom det egna målet. Det är helt klart ett orosmoment för min del. Lägg sen till att Johan Gustafsson inte hade en av sina bättre kvällar. Hans målvaktsspel ser bitvis märkligt och fladdrigt ut, och det är lite för många gånger som han hamnar på rygg eller mage i situationerna. Ytterligare ett orosmoln inför avgörande matchspel.

Men, det är bara att glömma matchen mot Linköping och ta ny sats mot seriefinalen mot Växjö imorgon. Det är en match som måste vinnas om man vill fortsätta att aspirera på seriesegern. Jag ser det också som ett väldigt bra test inför slutspelet. Vi kommer att mötta ett riktigt försvarsstarkt lag, med seriens bästa målvakt. Tålamod och systematik kommer att vara nycklarna för bägge lagen, och det lag som bäst klarar av att hålla sig till planen kommer att vinna. Min känsla är att Växjö just nu är lite vassare på de här bitarna.

Efter lördagens match väntar ännu ett uppehåll för Rögle, innan seriespelet ska avslutas med matcher mot först Malmö borta och sedan Leksand hemma. Sen lär det bli ett ett nytt avbrott innan kvartsfinalerna drar igång. I det långa loppet kan det nog vara bra för laget att få vila inför slutspelet, men då gäller det att krångla sig förbi kvartsfinalen. Med det ryckiga spelschemat lär man behöva gå in i den serien med både osäker form och en viss ringrostighet, mot ett lag som kommer i match- och slutspelsform från åttondelsfinalen. Det lär bli en prövning! Historiskt har Rögle och omstarter inte varit en lyckad kombo…

Frågan är om det kan bli en grönvit trippel i SHL-tabellerna den här säsongen? Seriesegern är i och för sig i fara efter förlusten igår och Växjös vinst mot HV71, men en seger i morgondagens seriefinal skulle öppna den möjligheten igen. Växjö har ett ganska tufft restschema, med bland annat dubbelmöte mot Frölunda på menyn. I de andra tabellerna ser det allt bättre ut för Rögle. Skytteligan leds av Simon Ryfors på 25 mål, tre före Emil Pettersson på andra plats. Den senare har så klart chansen att både komma ikapp och gå om, inte minst med tanke på att Växjö har två hängmatcher tillgodo på Rögle. Men gör Ryfors en eller två baljor till i de tre avslutande matcherna, ska det nog mycket till för att han inte ska koras till SHL:s skyttekung 2020/21.

I poängligan är det Daniel Zaar som just nu toppar i stor stil, med totalt 50 poäng (18 mål och 32 assister). Även här är Emil Pettersson tvåa, med totalt 46 poäng (22 mål och 24 assister). Samma gäller här, om Zaar fortsätter sitt poängsnitt i de tre avslutande matcherna ska det mycket till för att han inte ska vinna poängligan i SHL. Både Ryfors och Zaar är ytterligare kvitton på Rögles förmåga att förädla och utveckla spelare, och självklart en fjäder i hatten till hela organisationen runt laget. Lägg sen till att vi dessutom har tre backar bland de 15 bästa i backarnas poängliga; Gélinás, Seider och Hansson. Grymt bra!

Oavsett om det blir en trippel eller inte, så har Rögle ytterligare stärkt sin position som en organisation där spelarna lyfts till nya nivåer i sina prestationer. Det i kombination med allt annat som just nu sker – inte minst utbyggnaden av Catena Arena – gör att vi står väl rustade för kommande säsonger. Men tänk på att framgång inte kommer av sig själv. Det är bara att titta på HV71 för att ödmjukt förstå att en klubb som Rögle behöver jobba med sin identitet och utveckling, även i tider när alla pilar pekar i rätt riktning. Det både tror och hoppas jag att Daniel Koch & Co inser.