Välj en sida

Det är kul att vara Rögle-supporter just nu! Igår gjorde laget ännu en imponerande insats mot en förmodad toppkonkurrent och efter 5-2 borta mot Färjestad kunde tre nya pinnar sättas in på säsongens SHL-konto. Har Rögle någonsin presterat en bättre och mer gedigen period än den första i matchen igår? Jag kan faktiskt inte minnas det. Samtliga backpar och alla fyra kedjor var hundra procent påkopplade från start. Färjestads spelare fick inte en lugn stund med pucken och hade hemmaspelarna sett fram emot en enkel resa mot tre poäng, kom de garanterat snabbt på andra tankar. Det var som Färjestads tränare Johan Penneborn uttryckte det i pausen mellan första och andra perioden: “Rögle kör över oss fullständigt”.

Färjestad höjde sin nivå en aning i den andra perioden samtidigt som hemmalaget fick god hjälp av domarna att ta sig in i matchen igen. Helt plötsligt hittades utvisningar på grönvita som ingen riktigt förstod, som t ex den på Adam Edtsröm för boarding efter en helt regelrätt open ice-tackling på Per Åslund. Samtidigt kom Rögle inte riktigt upp i samma höga nivå som i första perioden, även om man fortsatte att göra det bra. Matchen skulle egentligen varit slut när Anton Bengtsson petade in en retur till 4-1, ett mål som jag menar dömdes bort på mycket tveksamma grunder. “Bengan” blir inknuffad i målgården av Rydahl, efter det att Haukeland räddat det första skottet. Han är alltså inte i målgården före pucken och gör det han kan för att hålla emot Rydahls knuffande, så i mina ögon borde målet ha varit godkänt. Jag kan inte heller riktigt se på vilket sätt Rögle-spelaren hindrar målvaken från att göra en räddning. Men, situationen är historia och domslutet spelade som tur var ingen roll för det slutliga resultatet.

Elva omgångar spelade och serieledning i en haltande tabell, där endast Luleå kan gå om Rögle i egenskap av vinst i sin hängmatch och en bättre målkvot. Hockeylivet borde leka för alla oss grönvita, men personligen kan jag inte undgå att känna ett ganska stort mått av bitterhet i dessa coronatider. Först berövades vi vårt första riktigt slutspel på 25 år och nu får vi inte heller chansen att skörda av de resultatmässiga framgångar som den här klubben inte varit i närheten av tidigare. Under normala omständigheter hade Catena Arena kokat av eufori och stolthet i match efter match, och klubben hade därmed kunnat bygga vidare på det egna kapital som bit för bit vuxit sig allt större de senaste åren. Nu finns det en överhängande risk att vi är tillbaka på ruta ett – eller i allra värsta fall på minus – efter det att säsongen 20/21 summeras. Istället för att kunna lägga en rejäl grund för fortsatta framgångar under flera år framöver och därmed cementera klubben bland topplagen i Sveriges högsta liga. Det känns bittert.

Jag vet att alla klubbar sitter i samma båt, men klubbarnas utgångslägen ser aningens olika ut. I former av eget kapital och ekonomiska muskler har vi fortfarande en bit kvar till klubbar som Frölunda, Växjö, HV71 och Färjestad, och det är dit vi ska sikta. Låt oss hoppas att vi så snart det bara går kan lägga pandemin till handlingarna – även om inte mycket tyder på det just nu – och att Rögle som klubb ges möjlighet att bygga vidare på sina framgångar. När publikbegränsningarna väl släpper kommer suget efter att se hockey live vara enormt, så utbyggnaden av Catena Arena kan ur den aspekten visa sig bli en succé. Det som tappas nu kan kanske till viss del hämtas hem retroaktivt, genom fullsatta läktare, loger och restauranger i den större arenan. Det ser jag verkligen fram emot att få uppleva!