Välj en sida

Säsongen 2016/17 skrapade Rögle till slut ihop 47 poäng på 52 omgångar. Det var långt under förväntan och sex poäng ifrån säker mark ovanför kvalstrecket. Trots det svaga resultatet fick huvudtränaren Anders Eldebrink fortsatt förtroende att leda laget den här säsongen och på nytt skruvades förväntningarna upp på ett mer stabilt och vägvinnande spel. Inte minst tack vare ett flertal namnkunniga och etablerade värvningar som Schira, Aaltonen, Brithén m fl. Men spelmässigt såg det lika eländigt ut som under förra säsongen och inledningen av årets seriespel var om möjligt ännu sämre resultatmässigt. Till slut var tålamodet slut hos alla inblandade och bröderna Abbott gjorde entré på nytt i Rögle BK. Med facit i hand – även om det fortfarande är långt kvar innan vi kan summera säsongen – kan vi nog konstatera att det var ett helt nödvändigt beslut för klubbens överlevnad i SHL.

På bara några få månader har Cam Abbott lyckats sätta ett betydligt mer vägvinnande och tryggt grundspel, som så här långt främst gett bra utdelning på hemmaplan. Men även på bortaplan är insatserna numera mer gedigna och vassare, även om poängen inte trillat in i samma takt som kanske skulle vara önskvärt. Men det lär komma, det är jag helt övertygad om, under förutsättning att laget fortsätter på den inslagna vägen. Varför inte börja med en trepoängare redan i morgon mot Örebro?

Att Cam och Chris Abbott gjort skillnad på allvar är det nog ingen som ifrågasätter numera. Det är bara att titta på poängsnittet sedan Cam Abbott klev in i Lindab Arena inför matchen mot Örebro hemma den 21 november. 19 matcher senare har vi tagit 27 poäng och har ett poängsnitt på 1,42 poäng per match. Poängsnittet dessförinnan var 0,61, med elva poäng på 18 omgångar.

Nu har vi totalt samlat ihop 38 poäng på 37 omgångar. Förra säsongen tog det oss 44 omgångar att få ihop motsvarande poängantal (i den omgången gick vi till 39 poäng via seger mot Färjestad). Efter 37 omgångar förra året hade vi endast 28 poäng.

Med 15 matcher kvar att spela är vi i nuläget alltså endast nio poäng efter förra säsongens slutpoäng, vilken vi naturligtvis kommer att slå med ganska bred marginal. Jag har tidigare hävdat att det kommer krävas över 55 poäng för att undvika kvalspel och just nu känns det som om det är Rögle och Örebro som har de mest uppåtgående utvecklingskurvorna. Såväl Mora som Karlskrona befinner sig för närvarande i motsatt riktning, men det kan svänga fort som ni ju vet. För att nå 55 poäng ska vi ta 17 poäng till, vilket känns fullt realistiskt med det spel som Rögle visat upp de senaste veckorna.

Jag tror nämligen att det här laget bara kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen går och ju mer tid Cam får att arbeta med laget. Och jag utesluter inte heller att det kommer ansluta ytterligare någon spelare, lite beroende på hur resultaten ser ut fram till februariuppehållet. Hursomhelst; det är riktigt kul med hockey igen!