Välj en sida

I ett inlägg inför kvällens träningsmatch mot Linköping undrade jag om säsongens upplaga av Rögle är fågel eller fisk. Intrycken från den femte träningsmatchen får väl snarast betraktas som mittemellan, där det både fanns en hel del utropstecken men också ett och annat frågetecken. Intrycket är ändå att Rögle borde ha vunnit den här matchen, som man trots allt dominerade långa stunder med intensiv skridskoåkning och aggressiv forechecking. Men man var alldeles för ineffektiva när chanserna väl skapades. Men om inget annat så visade kvällens match att det kommer att svänga om Rögle i vinter.

Rögle dominerade matchen långa stunder och skapade tillräckligt många chanser för att stänga matchen i ett tidigt stadium. Men Linköping var långt ifrån ofarliga, även om de inte kändes lika vassa som HV gjorde i fredags. HV var betydligt mer tempostarkt och fartfyllt, och jag undrar om inte Linköping kommer få problem med sin tröghet i vinter. De har lite väl många backar som inte är några skridskovirtuoser direkt.

Matchens första 15 minuter var riktigt bra från hemmalaget, där framför allt kedjan med Erik Andersson, Nils Höglander och Leon Bristedt briljerade. Här har tränarstaben hittat en formation som redan nu känns given i premiären den 15 september. Höglander är rent sensationellt bra och visar upp ett härligt självförtroende just nu. Och Leon Bristedt är inte långt efter. Deras offensiv balanseras perfekt av en klokt spelande Erik Andersson, som dessutom fick göra mål ikväll efter ett strålande förarbete av Bristedt.

Den tvåmålsledning som till slut laget skaffade sig slarvades tyvärr bort under matchens slutminuter, och det blev en nyttig påminnelse om att det aldrig går att slappna av en millimeter mot så här kvalificerat motstånd. Då smäller det direkt. För det såg ut som om alldeles för många Rögle-spelare redan räknat hem segern i slutminuterna, när Adam Brodecki alldeles för enkelt tilläts göra två snabba mål och därmed fullborda ett hattrick.

Utropstecken:
Nils Höglander. Wow! Är killen bara 17 år? Det har man svårt att tro när man ser honom spela. Här tycks Chris Abbott ha gjort ett riktigt fynd och kul att se att han redan hittat kemi med Bristedt.
Leon Bristedt. Jag ska villigt erkänna att jag tvivlat på hans kapacitet men i kväll visade han att han definitivt håller på SHL-nivå. Det ska bli kul att följa hans vidare utveckling i vinter.
Erik Andersson. Visade sin nya hemmapublik att han tillför massor av SHL-rutin och att han är användbar i många spelformer, inte minst boxplay. Ser ut att trivas galant med Höglander och Bristedt.
Jesper Williamsson. Fortsätter att göra mål och utstrålar dessutom ett stort lugn i det defensiva spelet. Visst, han gör en eller annan miss men på det stora hela märks det att Jeppe känner stort förtroende från Abbott.

Frågetecken:
Olle Liss. Fjärran från den form han visade i slutet av förra säsongen. Verkar hämmad av all press och alla förväntningar. Behöver nog ta ett steg tillbaka och börja spela enkelt igen – det känns bitvis segt.
Christian Thomas. Ännu en ganska slätstruken insats från årets prestigevärvning. Utklassad med hästlängder av Höglander och Bristed. Thomas klev i och för sig av efter två perioder och kanske var hämmad av någon form av skada?
Ted Brithén. Ser lite försiktig och vilsen ut och är även han långt ifrån den form han visade under andra halvan av förra säsongen. Vi vet att han kommer växla upp när det väl blir allvar. Och han får inte heller någon vidare draghjälp av sina kedjekamrater.
Justin Pogge. Varvar fantastiska räddningar med att släppa in väl enkla puckar. Brodeckis andra och även tredje mål bör han absolut ta.

16 dagar kvar till premiären. Det finns lite att jobba på fram till dess, även om de positiva signalerna ikväll var betydligt fler än de negativa. Rögle uppträdde mer fokuserat och påkopplat än i matchen mot HV, även om det också fanns sekvenser där man tappade sitt koncept. Det kostade bland annat två baklängesmål i slutet. Nya tag mot Tingsryd i Tyringes Tyrs Hov om en vecka!