Välj en sida

Växjö Lakers är något av en mardrömsmotståndare för Rögle. Förlustraden är uppe i tio raka matcher, där Rögle endast mäktat med att ta en enda ynka poäng. Vi får gå tillbaka till SHL-säsongen 2012/13 och den 12 januari 2013 för att hitta en Rögle-seger. Då vann vi faktiskt med 3-0 i Lindab Arena, där samtliga mål kom i den andra perioden. Målskyttar den gången var Daniel Sylwander, Jakob Johansson samt Alexander Barta.

Vi är garanterat många grönvita som hoppas på något liknande i kväll, även om det inte finns mycket som pekar på en hemmavinst. Växjö har som förväntat inlett seriespelet starkt och bortsett från en lite märklig 1-5 förlust borta mot Cardiff i CHL-spelet, har laget hållit en både hög och jämn nivå. Framför allt har man varit täta bakåt och endast släppt in 23 mål på 14 matcher. Det kan jämföras med Rögles 55 mål på 13 matcher. Slutsatsen man kan dra av det är att det garanterat blir en tuff utmaning för Rögle såväl offensivt som defensivt. Det ska därför bli intressant att se hur seriens sämsta defensiv kan hantera ett av seriens främsta offensiva lag – Växjö ligger trea i antal gjorda mål så här långt.

Sett till matchen mot Färjestad så brukar Rögle kunna höja sig mot förväntat bra motstånd, så vi får hoppas att spelarna är på det humöret även i de kommande två matcherna. Det lär behövas. Från tränarhåll (Roger Hansson) har det sagts att veckans träningar varit de bästa på hela säsongen. Återstår att se om det även syns i utförandet på isen. Vi har vant oss vid mycket snack och lite verkstad ganska länge nu, och som supporter börjar jag bli ganska luttrad vad gäller den typen av uttalanden. Upp till bevis, säger jag då.

Rögles tre nycklar i matchen:

  • Minimera de individuella misstagen. Rögle faller ofta på eget grepp genom enkla misstag och ibland också övermod. Kan samtliga spelare spela med skärpa och ibland välja det enkla före det svåra, kan det finnas en möjlighet att rubba ett lag som Växjö. Men det krävs 60 sådana minuter.
  • Lagspelet. De senaste matcherna har det varit alldeles för mycket solospel, där enskilda spelare försökt lösa allting på egen hand. Det blir nog lätt så i ett pressat lag. Men pucken flyttar sig alltid snabbare än spelarna, så det gäller att få igång rörelsen i laget och att passningarna sitter på bladen.
  • Målvaktsspelet. Vi kan anta att Växjö kommer att driva mycket av spelet och bitvis sätta press på Rögle. Det vill till att Justin Pogge vaknat på rätt sida och gärna står på huvudet lite extra.

Se upp för:

  • Elias Pettersson. Vad säger man? Bara 18 år gammal, nykomling i SHL och redan 15 poäng på 13 matcher. Hatten av – något annat finns inte att göra. Skridskostark, fina handleder och grymt spelsinne.
  • Tuomas Kiiskinen. “Bara” nio poäng så här långt men alltid ett hot i offensiv zon. Hittar ofta passningar och vinklar som få andra i den här ligan. Klart sevärd, när han inte spelar mot Rögle…
  • Powerplay. Rögle gör nog bäst i att hålla sig på isen, inte minst med tanke på att boxplay så här långt varit ganska eländigt. Växjö gör mål på vart tredje PP i snitt och i spelformen finns det offensiva krafter så det räcker och blir över.