Välj en sida

Inledningen på säsongen har varit svag och många spelare har underpresterat. Tidigare år har vi sett HV, Brynäs och MoDo göra samma sak och sedan åka ur SHL. Spelare som borde vara ledande får helt plötsligt bly i handlederna och backar som ser ut att varken kunna tacklas eller slå en passning. Det handlar om psykologi och inget annat. Kurt Lewin, tysk-amerikansk psykolog, grundade många av de teorier vi definierar utifrån idag. Inom idrott kan Lewins teori om gruppdynamik appliceras. Vi kan slå fast att gruppdynamik och laganda påverkar sammanhållningen i laget. När Rögle värvade flera profilerade spelare som förväntas producera men i takt med att de underpresterar uppstod det turbulens. Skador och annat har med ställt till det.men mest att stjärnorna inte levererat

gruppdynamik kan beskrivas på följande sätt: “En grupp kan karakteriseras som en dynamisk helhet, vilket innebär att en förändring i en del av denna helhet ger upphov till förändringar i varje annan del.”

Har spelarna äntligen accepterat sina roller i takt med att ”stjärnorna levererar”. Det finns tecken på att det blivit mer åt det hållet, rätt spelare som gör osv. Framgångsrika lag har spelare som accepterat sina roller och att de som fått en roll högre upp i hierarkin levererar – annars uppstår turbulens i gruppdynamiken.

Första perioden mot HV var säsongens bottennapp. Baksidan saknar fortfarande en general men Ekeståhl-Jonsson har tagit på sig ledartröjan offensivt men det hade behövts en defensiv general med. Inget talar för att Brandon Davidson blir det utan Rögle får hoppas på Lian Bichel då Erland Lesund är att räkna bort. Gregoire har blivit bättre och bättre, han är värd att satsa på. Komplementbackar finns det gott om i truppen. Den stora härföraren så här långt är Abols. Han uppträder och spelar som en kapten med ackuratess på och utanför isen.

När de som är bäst betalda kliver fram och täcker skott, gör assist och mål samt gör klart varje sitt byte efter byte då tar övriga i laget rygg och höjer sig. Här har Abbott en viktig roll, att som tränare lyfta och boosta varje spelare till att prestera och ”köpa” sin roll.

När Bowlby får sitt arbetstillstånd kommer gruppdynamiken förändras och spelare kommer att söka sina roller igen. I en stark grupp med bra ledare är det sällan några problem eller i en grupp som bara vinner. När laget och gruppdynamiken prövas slits vi supportrar mellan hopp och förtvivlan. Frågan vi ställer oss, är Rögle på rätt väg nu?

När det gäller spelares vara eller inte vara i truppen anser jag att Johannesen behöver en ny klubb för att utvecklas, han blir inte bättre på läktaren. Samuel Jonsson har varit trogen Rögle hela sin karriär, ett miljöombyte kan vara nyttigt för honom. Brandon Davidson ska ha en stor roll och det får han i Europa men inte i Rögle. Bland forwards tycker jag att Riley Sheen är bra och påminner om en klurig Linus Klasen eller Dick Axelsson. Han är nyttig i powerplay och han kommer att bli ännu bättre.

Oavsett hur laget ser ut, de som bär Rögles tröjor får mitt stöd i vått och torrt!