Välj en sida

Bara timmar kvar till första nedsläpp i SM-finalen 2021, där Växjö och Rögle är lagen som ska göra upp om Le Mat-pokalen. Rögle spelar sin allra första finalmatch i klubbens historia och resan mot den absoluta toppen har gått snabbare än någon kunnat ana. När Chris och Cam Abbott anslöt till Rögle hösten 2017, och tämligen direkt började prata om titlar och mästerskap, var vi nog många som höjde på ögonbrynen med tanke på hur länge klubben har kämpat för att verkligen etablera sig på den allra högsta nivån i svensk hockey.

Nu är vi verkligen där; fyra segrar från ett SM-guld. En som både varit delaktig i en del av den resa som Rögle gjort sedan säsongen 2015/16 och som även följt Rögles utveckling från sidan de senaste åren, är den förre Röglebacken Almen Bibic. Röglesnack fick en pratstund med Almen inför SM-finalen, för att höra hur han ser på mötet mellan Rögle och Växjö. Som en fysiskt spelande back älskar han hur Rögle hittills har använt fysiken till sin fördel i slutspelet.

Matchserien mot Frölunda var ju nte ens spännande. Rögle åt verkligen upp Frölunda, som såg något oinspirerade och tröttkörda ut. Det var ett Frölunda som jag inte riktigt kände igen från de åren när jag mötte dom.
– Matchserien mot Skellefteå tycker jag var riktigt underhållande, där Skellefteå är med och utmanar men inte riktigt räcker till mot Rögles fysiska spel och spets till slut.

Efter en allvarlig huvudskada tvingades Almen avsluta sin karriär redan 2019, endast 26 år gammal. Idag är han tillbaka i Rögle igen i rollen som assisterande tränare för J 18. En roll som han sätter väldigt stort värde på.

Otroligt stimulerande att vistas bland våra framtida stjärnor. Det är grabbar med en enorm vilja, där jag vill försöka hjälpa dom att nå sina drömmar och mål. Jag har själv gått igenom liknande juniorprogram och vet vad som krävs för att ta sig hela vägen upp till eliten, förklarar han.

Du var ju borta från Ängelholm några säsonger – vilka skillnader såg du när du kom tillbaka jämfört med klubben du lämnade 2017?
– Jag lämnade en klubb som ville uppåt och ta mark, men som aldrig riktigt lyckades. Då var vi nöjda med att bara hålla oss kvar i SHL eller undvika kval. Nu har man rekryterat några riktigt tunga pjäser i truppen och i tränarstaben, och samtidigt utvecklat det man vill ha kvar.
– År efter år har man tagit sig uppåt i serien vilket gör att spelare nu vill till Rögle för att utvecklas. Man har jobbat sig till att sitta i förarsätet när det kommer till nya rekryteringar, för att man får bevisligen utveckling på sina spelare. Förut kanske man fick leta i dom andra lagens papperskorgar för att nu vända på det. Nu är det de andra lagen som tittar i Rögles “papperskorg”. Sist men inte minst, så har man har fört in en vinnarmentalitet och tagit bort loserstämpeln som lite fanns där tidigare.

Vad skulle du säga är den här upplagans viktigaste styrkor spel- och lagmässigt?
– Jag tycker man spelar en totalhockey, där de är solida defensivt, släpper till få målchanser och skapar mycket framåt med hjälp av en enorm fart. Motståndarna hamnar oftaspå hälarna, vilket såklart är en tränares dröm att uppnå med ett lag.
Det finns också en enorm bredd i truppen som gör att man inte är lika sårbara vid skador på ledande spelare. Ser man till exempel på Leksand i slutspelet, när Hrivik och Cehlarik inte fungerade, så hade de det riktigt tufft att vinna matcher. Varken Everberg eller Brithén spelade i sista matchen mot Skellefteå, men då kliver LAGET fram. Det är en enorm styrka. Sen har man har massor med hemvävda spelare med hjärta för klubben i form av Brithén, Zaar, Everberg, Hansson, Ryfors, Jonsson och Sjögren. Ovanpå det har man fått in supertalangen Moritz Seider.

Nu väntar Växjö och sannolikt ett annat spel än mot Skellefteå – vad tror du blir nycklarna för Rögles del i de matcherna?
– Rögle ska inte ge sig in i något skyttegravskrig. Det hanterar nog Växjö bättre. Rögle ska skruva upp tempot för att få Växjö att dansa efter deras pipa. Det är en matchbild som kommer att vara bandyklubben till gagn.

Hur går det i finalen mot Växjö?
Rögle vinner med 4-2 i matcher, avslutar Almen bestämt.

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK