Med drygt halva säsongen spelad kan vi konstatera att Rögle är bäst. Laget toppar i och för sig inte alla statistiktabeller, men oavsett vilken parameter man väljer att studera lite närmare så befinner sig Rögle i det yppersta toppskiktet. Men det finns ett undantag. I spelet om extrapoäng i övertid eller straffar är Rögle bland de sämsta i hela SHL, faktiskt bara slagna av Oskarshamn. På fem försök har Rögle endast mäktat med att ta en extrapoäng, vilket är en poäng mer än Oskarshamn som helt kammat noll på fyra försök (så de har alltså chansen att tangera Rögle räknat i samma antal försök).
Det här är säkert ingen tillfällighet. Går övertidsmatcherna hela vägen till straffar är det rimligt att även väga in faktorer som tillfälligheter och tur, men i spelet tre mot tre handlar det i första hand om taktik och förmåga att göra rätt avvägningar i spelet. Här menar jag att Rögle har mer att hämta och kanske framför allt lära av lagen som uppenbart är bättre på den här spelformen än vad vi är. Av Rögles fem övertidsmatcher har två gått till straffar och tre har avgjorts under övertidsspelet. Den extrapoäng som Rögle hittills har tagit kom i straffavgörandet mot Luleå nyligen. I övertidsspel har vi förlorat mot i tur och ordning Leksand, Örebro och Färjestad.
Det är kanske för tidigt att dra några definitiva slutsatser utifrån ett relativt begränsat källmaterial, men Rögle behöver börja vinna några övertidsmatcher för att bättra på sin statistik även på det här området. Ett förbättringsområde för att nå dit, är coachningen under dessa avgörande moment. Jag har varit inne på det i tidigare inlägg, men enligt mig är det fel att inte spela en spelare som Moritz Seider i tre mot tre. Han är spelskicklig, skridskostark, pucksäker och en mönsterbrytare – precis en sådan spelartyp som ofta är avgörande när ytorna blir större. Jag förstår faktiskt inte den coachningen från Abbott & Co. Gélinás är ett monster och extremt bra på mycket, men någon stjärna i övertidsspel tror jag faktiskt aldrig att han blir.
En intressant sak som jag noterade under fördjupningen i lagens övertidsstatistik, är att Frölunda endast haft en övertidsbatalj på 32 matcher. Det är en anmärkningsvärd siffra, och den enda övertid man spelat så här långt vann man. Malmö skuggar tätt därefter med två övertidsmatcher, medan övriga lag pendlar mellan fyra och nio matcher som slutat oavgjort efter ordinarie tid.
Så här ser övertidsstatistiken ut drygt halvvägs in i säsongen (i en mycket haltande tabell):
Frölunda – En mach och en seger (100%)
Linköping – Fem matcher och fyra segrar (80%)
Färjestad – Nio matcher och sex segrar (66%)
Djurgården – Fem matcher och tre segrar (60%)
HV71 – Fem matcher och tre segrar (60%)
Skellefteå – Nio matcher och fem segrar (55%)
Luleå – Sex matcher och tre segrar (50%)
Örebro – Sex matcher och tre segrar (50%)
Malmö – Två matcher och en seger (50%)
Leksand – Nio matcher och fem segrar (45%)
Växjö – Nio matcher och fem segrar (45%)
Brynäs – Fem matcher och två segrar (40%)
Rögle – Fem matcher och en seger (20%)
Oskarshamn – Fyra matcher och noll segrar (0%)
Vi får säkert anledning att följa upp det här ämnet och göra en ny sammanställning när säsongen börjar närma sig sitt slut. Jag hoppas och förutsätter att Rögle jobbar på att förbättra sin statistik på det här området. I mina ögon är det en lika viktig spelform som Special Teams.