Välj en sida

Ted Brithén är en viktig kulturbärare i den här säsongens Rögle. Förra säsongen tog han chansen till ett utlandsäventyr i Schweiz, men coronapandemin satte käppar i hjulet för både hockeyn och för livet vid sidan av rinken. Efter flera tuffa karantäner och lockdowns i alplandet beslutade sig Ted och hans familj till slut för att återvända till tryggheten i Sverige. I mitten av februari anslöt han på nytt till Rögle och nu hoppas han kunna vara en nyckelspelare i jakten på det SM-guld som mer eller mindre förlorades på mållinjen i våras.

I Röglesnacks serie “10 frågor” ger han bland annat sin syn på erfarenheterna från Schweiz och hur han ser på Rögle idag jämfört med klubben han lämnade efter SHL-degraderingen 2013.

Vad har du för personliga mål den här säsongen?
– Jag tycker att det är svårt att prata om personliga mål, då mitt mål och min ambition bara är att vara delaktig till att vi som lag vinner så många matcher som möjligt. Personliga målsättningar hade man nog mer förr.
– Nu är väl målet mer att få vara med i en grupp som till slut vinner ett SM-guld till Rögle samt att må så bra som möjligt under resans gång, säger Ted.

Vad var din viktigaste lärdom av din tid i Schweiz förra säsongen?
– Rent hockeymässigt förstod jag mer om mig själv och att jag spelar bättre när jag spelar på en plats där jag verkligen brinner för en större helhet än enbart mina egna, individuella prestationer.
– Sedan förstod jag också hur bra vi trots allt har det i Sverige och hur viktigt det är att min familj också trivs med livet.

Hur skulle du beskriva livet där vid sidan av hockeyn jämfört med här hemma i Sverige?
– Det är väldigt svårt att jämföra eftersom vi kom dit mitt i en pandemi, som mer eller mindre höll allting stängt under hela tiden vi var i Schweiz. De sista två månaderna var det i princip bara Coop som var öppet.
– Vi satt i full karantän fyra gånger á tio dagar per gång. Den sista gången var jag dessutom sjuk och fick sitta ensam på ett rum isolerad från min familj under hela perioden. Att jämföra det med ett liv hemma i Sverige, där saker hade varit öppna och vi hade kunnat bo i vårt egna hus, känns inte helt helt rättvist.

Vad är din största talang eller kunskap förutom att spela ishockey?
– Talang vet jag inte om man kan kalla det men jag har skaffat mig rätt mycket kunskap och intresse för finsnickeri. Det är min hobby just nu.
– Jag är väldigt praktiskt lagd, och löser de allra flesta uppgifter jag sätter mig för att göra.

Du kommer från en stor hockeyfamilj och har fått sporten med blodet. Hur lång tid tar det på familjemiddagarna innan samtalsämnet ramlar in på ishockey?
– Det är väldigt olika men någon gång under en familjemiddag kommer vi garanterat in på delar av sporten på ett eller annat sätt.

I säsongens Rögle finns många nya ansikten i omklädningsrummet. Hur lång tid tar det innan gruppdynamiken sätter sig och laget blir en sammansvetsad enhet?
– Det är väldigt olika från år till år, beroende på vilka individer det är i laget. Men i år tycker jag att vi i Rögle har en väldigt bra grupp av människor, där alla kommer bra överens.
– Så den här säsongen har det gått väldigt snabbt att få gruppen sammansvetsad.

Finns det någon av de nya spelarna som har överraskat dig på något sätt på eller utanför isen?
– Då jag inte var med så länge under förra säsongen, får jag säga att en kille som Brady Ferguson har överraskat med sin stora humor. Varje dag bjuder han på skratt i en eller annan form.
– Sen på isen är det väl svårt att inte lyfta fram Marco Kasper, som tar för sig för varje dag som går. Han har möjligheter att bli riktigt bra med tiden, och det är väldigt roligt att se unga killar ta steg på det sättet.

Hur ser du på Rögle idag jämfört med den klubb du lämnade för HV 71 inför säsongen 13/14?
– Det är ju mycket som har hänt i föreningen sedan dess, men alla förändringar hade nog inte varit möjliga om inte klubben spelat en bra ishockey. Men den stora skillnaden är väl att vi nu har en grundstomme av spelare som håller hög SHL-klass och som kan vara bärande i laget och driva gruppen framåt.
– Det saknades lite förr när vi väl hade lyckats ta steget upp i SHL.

Vad gör du allra helst en ledig dag?
– Jag är helst med min familj och hittar på saker. Med småbarn är det alltid full rulle där hemma, så dagarna går rätt snabbt, haha!

Vem blir säsongens största utropstecken i Rögle i vinter?
– Jag både tror och hoppas på att Leon Bristedt studsar tillbaka igen och blir året utropstecken.

Foto: Andreas Ljunggren, Rögle BK