Välj en sida

Rögle har 3-0 mot Skellefteå på bortaplan. Nio minuter kvar att spela av matchen. Tre poäng är i princip klara om man bara ser till att fortsätta spela sitt spel och undvika dumma utvisningar. När Skellefteå gör sitt första mål agerade först Jalasvaara huvudlöst och tappade sin sida, vilket gav Joakim Lindström fritt spelrum att servera Filip Berglund en öppnande passning som han utnyttjade på bästa sätt. Kort efteråt tar Ludvig Rensfeldt en extremt korkad utvisning och med tanke på hemmalagets klena utdelning i numerärt överläge så långt in i matchen, var det väl ganska givet att de inte skulle gå lottlösa  ifrån ännu ett powerplay. Till slut lyckades Adam Pettersson tråckla in pucken bakom en annars storspelande Kolppanen.

Och bara drygt 40 sekunder senare ringde det igen i bortakassen, när fem Röglespelare stirrade puck istället för att markera spelare. Pär Lindholm slog en briljant passning till en helt omarkerad Bud Holloway framför mål, som sedan avslutade kliniskt. Och bara någon sekvens senare kunde Joakim Lindström dödat matchen om inte Ville Kolppanen gjort en idioträddning vid ena stolpen. Till slut lyckades Rögle i alla fall ta en poäng med sig hem till Ängelholm, men som alla förstår var det här två förlorade poäng. I övertidsspelet hann det inte ens gå en minut innan ett passivt Rögle gav bort i princip all yta i egen zon och lät Oscar Möller panga in segermålet med ett distinkt slagskott.

Även om Skellefteå har en hel drös stjärnspelare som i kvalitet överträffar allt som Rögle kan ställa upp med, så får man inte ge bort en match på det här viset. Det är inte acceptabelt – inte minst med tanke på hur tabelläget ser ut. Vi tycks helt enkelt inte ha förmågan att stänga matcher utan faller ofta på egna och enkla misstag. Vi får den här matchen precis dit vi vill, trots en andraperiod där Skellefteå fick spela långa stunder i både 5-4 och 5-3. Så när Jesper Williamsson sköt in 3-0 efter elva minuter i tredje, så borde det ha varit nådastöten. Men som så många gånger förr hittar vi ändå vägar att förlora.

Visst, det går att prata om mentala aspekter och brist på självförtroende, men samtidigt är det delvis nya spelare i laget så det kan inte enbart handla om det. Att stänga matcher måste vara något som man kan lära sig, genom att spela snålt och inte ta onödiga risker. Det tycks mer handla om kondition och förmågan att hålla skärpan uppe i 60 minuter. Den förmågan tycks tyvärr saknas.

Det enda positiva idag var att vi tog in en poäng på både Mora och Örebro, och att avståndet till Karlskrona är oförändrat. Med tanke på att samtliga lag  närmast ovanför oss förlorade, känns det extra surt att det bara blev en pinne i kväll. Men om någon före matchen hade erbjudit mig en poäng, så tror jag att jag hade tagit den direkt. Det är bara sättet vi förlorar på som stör mig något enormt! Men jag hoppas ändå att vi kan ta med oss något positiv från matchen och att spelarna fortsätter att tro på den spelidé som Cam Abbott jobbar med att sätta fullt ut. Det kommer betala sig till slut!

Rögles tre stjärnor:

• Ville Kolppanen. Gör flera fantastiska räddningar och var den som gav Rögle en chans att vinna matchen, inte minst under andra perioden då Skellefteå hamrade iväg 19 skott. Kanske borde kunna ha tagit Skellefteås första mål, som såg ut att gå in under hans arm.
  • Edwin Hedberg. Bäst i Rögle under första halvan av matchen men försvann sedan lite. Men ett ständigt hot med sin skridskoåkning och snabbhet.
  • Bryan Lerg. Äntligen lossnade det i målskyttet. Skönt att Lerg fick sätta två mål – hans målnäsa lär behövas för att vi ska kunna lyfta framöver. Såg ut att trivas med Elvenes och Ryfros, så den kedjan lär få förnyat förtroende.